Bärtarte med toscatäcke

Bärtarte
Foto: tv4

Bärtarte med toscatäcke

Av: Sofia - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

35 min

Tarte fylld med blandade bär och toppad med tosca. Serveras med en god vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pajbotten

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Toscasmet

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 2 dl blandade nötter och frön (t ex mandel, hasselnötter, valnötter, pistagenötter, pumpafrön eller solrosfrön. Grovhacka större nötter)

Fyllning

  • 4-5 dl blandade bär (t ex vinbär, blåbär, hallon och krusbär)
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 msk strösocker

Servering

  • 0,5 l fin vaniljglass
  • 4 citronmeliss (toppar)

Gör så här

Pajbotten

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.#
  2. Rör ner sockret och mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut den i en pajform (Ca 26 cm i diameter) och tryck upp den lite på kanten.

Toscasmet

  1. Smält smöret i en kastrull.#
  2. Blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Grovhacka större nötter och blanda i med fröna.

Fyllning

  1. Lägg i bären och sikta över sockret utblandat med potatismjölet.#
  2. Grädda i 225 grader 20-25 minuter tills toscatäcket känns knäckigt.
  3. Servera pajen med en rejäl skopa fin vaniljglass, gärna från Lomma glassfabrik och garnera med lite citronmeliss.