Bärtarte med toscatäcke

35 min
4
Bärtarte
Foto: tv4

Tarte fylld med blandade bär och toppad med tosca. Serveras med en god vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

22 april 2014
35 min
4

Du behöver

Pajbotten

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver

Toscasmet

  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 2 dl blandade nötter och frön, t ex mandel, hasselnötter, valnötter, pistagenötter, pumpafrön eller solrosfrön. Grovhacka större nötter.

Fyllning

  • 4-5 dl blandade bär, tex vinbär, blåbär, hallon och krusbär
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 msk socker

Servering

  • 0,5 l fin vaniljglass
  • 4 toppar citronmeliss

Gör så här

  1. Pajbotten
    Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
  2. Rör ner sockret och mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut den i en pajform (Ca 26 cm i diameter) och tryck upp den lite på kanten.
  3. Toscasmet
    Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Grovhacka större nötter och blanda i med fröna.
  5. Fyllning
    Lägg i bären och sikta över sockret utblandat med potatismjölet.
  6. Grädda i 225 grader 20-25 minuter tills toscatäcket känns knäckigt.
  7. Servera pajen med en rejäl skopa fin vaniljglass, gärna från Lomma glassfabrik och garnera med lite citronmeliss.
Kommentera receptet

Fler goda recept