Halstrad laxsashimi

Halstrad laxsashimi
Foto: TV4

Halstrad laxsashimi

Av: Simon - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 m

Halstrad, marinerad lax serveras med tunt skivad rättika och friterad romanesco.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g lax (som kan ätas rå)
  • 0,5 rättika
  • 1 romanesco, knopparna
  • olja, till fritering
  • 1 tsk sesamfrön, rostade

Marinad till lax

  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 tsk gin
  • 0,5 tsk ättiksprit 12 %
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 små grön chilifrukt, hackade
  • 1 brunt päron, rivet

Marinad till rättika

  • 1,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till laxmarinaden och lägg ner laxen (hel). Låt ligga minst 30 minuter.
  2. Skala rättikan och hyvla med en potatisskalare och lägg ner i marinad i 10 minuter.
  3. Hetta upp en stekpanna ordentligt och stek laxen snabbt på alla kanter, låt svalna.
  4. Hetta upp olja till 180 grader och fritera romanescoknopparna.
  5. Badda in laxens yttre sidor med sesamfröna. Skär sedan upp laxen i 5 mm bitar.
  6. Servera laxen med rättikan, den friterade romanescon samt såsen (silade marinaden).