Lax Walewska på planka

Lax Walewska på planka
Foto: TV4

Lax Walewska på planka

Av: Sandra - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

90 min

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

lax

  • 4 laxfiléer
  • frysta räkor, med skal
  • grön sparris, smörstekta, till garnering
  • 2 tsk citron, saft
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl fiskbuljong
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 100 g parmesanost
  • 1 äggula
  • 0,5 dl hummerfond

Duchessemos

  • 12 potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk muskot

Gör så här

Såsen

  1. Gör såsen genom att häll i vin och buljong i en gryta och koka ned till hälften.
  2. Blanda smör och mjöl och lägg i grytan med vin och buljong, späd med grädde.
  3. Vispa i parmesanosten, äggulan och hummerfonden.
  4. Smaka av med salt och citron.

Duchessemos och lax

  1. Lägg laxfiléerna i en ugnsform och tillaga cirka 15 minuter i 175 grader.
  2. Koka potatisen, häll av vattnet och ställ åt sidan.
  3. Dela potatisarna med elvispen och blanda i smöret, äggulorna, salt och muskotnöt.
  4. Blanda noga och lägg i en spritspåse. Spritsa ut moset på planksteken och förgratinera moset i 275 grader till moset fått färg, cirka 10 minuter.
  5. Ta sedan ut plankorna och lägg försiktigt dit en laxfilé samt häll över såsen.
  6. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter på 200 grader.
  7. Under tiden skalar du räkorna samt bryner sparrisen i smör på låg värme på stekpannan.
  8. Ta ut de klara plankorna och garnera med smörstekt sparris samt räkor, klar att servera!