Lax gravad i Helsinge rököl

Lax gravad i Helsinge rököl
Foto: TV4

Lax gravad i Helsinge rököl

Av: Rolf - Söderhamn

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

20 min

Ölgravad lax serveras med en kaviar- och löjromssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Asahi Superdry är en ljus lager med diskret doft av säd och honung. Smaken är krispigt fruktig med inslag av rostat bröd, citrus och majs. Detta är en öl som kan kombineras med såväl asiatiska rätter som lättare husmanskost och fiskrätter.
Art.nr: 1556 Ursprung: Japan

Ingredienser

portioner
  • 300 g tunnskuren lax (tag bort ev. mörkt laxkött)

gravning

  • 1 dl Hälsinge gravöl
  • 1 msk salt
  • 2 msk socker (grava ca 2 minuter därefter får lagen rinna av i sil.)
  • några varv vitpeppar från kvarn

sås

  • 1 dl crème fraîche, vispad
  • 2 msk Kalles kaviar
  • 2 msk rödlök
  • 2 msk gräslök
  • 2 msk Kalix löjrom

Gör så här

  1. Blanda öl, salt socker och vitpeppar och låt laxen marinera i ca 2 min. Lägg laxen i en sil, och låt lagen rinna av.
  2. Blanda ihop crème fraiche, kalles kaviar, löjrom, rödlök och gräslök till en sås.
  3. Lägg upp laxrosor på salladsbädd, och toppa med en sked Kalixlöjrom. Servera med sås.