Älgkalvsadel med potatisbakelse

Älgkalvsadel med potatisbakelse
Foto: TV4

Älgkalvsadel med potatisbakelse

Av: Rolf - Söderhamn

Från: Halv åtta hos mig

36 ingredienser

1,5-2 h

Älgkalv som tillagats i ugn serveras med potatisbakelse, kantareller, murklor, tranbär och svartvinbärsgelé.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Till denna mustiga och lite mer robusta rätt rekommenderas Chakana Estate Selection Malbec 2011 vars doft är kryddig och komplex med noter av mörka bär, tobak och choklad. Smaken präglas av doften men kompletteras med rostade fat, viol, färska örter och lakrits. Ett elegant vin med struktur och lång eftersmak.
Art.nr: 6664 Ursprung: Argentina

Ingredienser

portioner
  • ca 1,2 kg älgkalvsadel
  • 3 msk smör
  • några kvistar timjan
  • salt
  • peppar

potatisbakelse

  • 800 g mandelpotatis, kokt pressad
  • 1 tsk salt
  • 200 g Västerbottensost, riven
  • 50 g Västerbottensost, till gratinering
  • 3 plattor smördeg
  • 1 ägg
  • svartpeppar

sås

  • 3 dl buljong på vilt
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk portvin
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk grönmögelost
  • maizena, om så önskasStuvade murklor

stuvade murklor

  • 2,5 dl murklor, frysta (förvällda 5 ggr)
  • 0,5 tärning svampbuljong
  • 2 dl grädde (ev. mer efter tycke och smak)
  • 2 msk portvin
  • 2 msk idealmjöl
  • 2 msk flytande margarin
  • salt
  • peppar

stuvade kantareller

  • 2,5 dl frysta kantareller, förvällda och med sitt spad
  • 2 msk flytande margarin
  • 0,5 svampbuljongtärning
  • 2 dl grädde (ev. mer efter tycke och smak)
  • 2 msk portvin
  • 3 msk idealmjöl
  • salt
  • peppar

Servering

  • tranbär
  • sallad, strimlad

Gör så här

Älgkalvsadel

  1. Putsa sadel fri från ev. hinnor.
  2. Smält smör, pensla runt om.
  3. Salta och krydda med malen vitpeppar, strö över lite timjan.
  4. Sätt in köttermometer närmast benet, inställd på 52 grader.
  5. Startemperatur på varmluftsugnen 200 grader. Efter ca 10 minuter, sänk till 110 grader. När temp är uppnådd, ta ut köttet och lägg in köttet i folie och låt eftersteka till serveringen.

Potatisbakelse

  1. Koka potatisen, pressa och låt kallna.
  2. Blanda potatisen med ost, salt och svartpeppar.
  3. Kavla ut smördegen till dubbelstorlek. Lägg potatissmeten i en sträng på smördegen, rulla ihop och fäst med uppvispat ägg. Skär i 5 cm tjocka bitar.
  4. Ställ på högkant och pensla med uppvispat ägg, toppa med ost och gratinera i ugn. 250 grader, i ca 15 min. Serveras direkt!

Sås

  1. Koka ihop alla ingredienser, var försiktig med värmen.
  2. Smaka av med vitpeppar och ev. salt.
  3. Red med brun maizena till lagom konsistens.

Stuvade murklor

  1. Smula ner och lös upp buljongen i det brynta margarinet i en kastrull, utan att margarinet tar färg.
  2. Tillsätt idealmjöl, grädde och portvin.
  3. Häll i avrunnen svamp, och låt det puttra ihop. Salta och peppra.

Stuvade kantareller

  1. Smula ner och lös upp buljongen i det brynta margarinet i en kastrull, utan att margarinet tar färg.
  2. Tillsätt idealmjöl, grädde, 1 dl av spadet från svampen och portvin.
  3. Häll i avrunnen svamp, och låt det puttra ihop. Salta och peppra.
  4. Servera med strimlad sallad, svartvinbärsgelé och en skål tranbär.