Kanelkryddad rostbiff med potatisrulltårta

Roland - Karlstad2
Foto: TV4

Kanelkryddad rostbiff med potatisrulltårta

Av: Roland - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

2,5 h

Kanelkryddad rostbiff med karamelliserad lök, potatisrulltårta och Sauce verte.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Rolands drycktips
5358 Soprasasso Valpolicella Ripasso, Veneto, Italien  99:-

"Ett kryddigt vin med inslag av mörka körsbär, russin, örter och choklad. Vinets kraft blir en fin match till den rostbiffen och dess kryddighet möter fint kryddigheten i maten."

Ingredienser

portioner

Rostbiff

  • 1 kg rostbiff
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • vitlökspulver
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk malen kanel

Karamelliserad lök

  • 8 gula lökar, små
  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Potatisrulltårta

  • 250 g färsk smördeg, på rulle
  • 8 potatisar, kokta, kallpressade
  • 1 tsk salt
  • 300 g lagrad ost, riven
  • 1 ägg

Sauce verte

  • 2 äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 dl olja (ej olivolja)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 msk torkad körvel
  • 1 msk gräslök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad

Gör så här

Rostbiff

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet och salta och peppra. Dofta över vitlökspulver och rulla köttet i curry och kanel.
  2. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek ca 50-60 min tills stektermometern visar 70 grader, 75 grader för genomstekt.

Karamelliserade lökar

  1. Förväll de skalade lökarna. Bryn smör, socker och salti stekpanna. Lägg i lökarna och låt dem bli guldbruna.

Potatisrulltårta

  1. Rulla ut smördegen. Lägg på ett lager pressad potatis och ett lager av ost (spara lite av osten till garnering). Rulla ihop och ställ i kylen ca 2 timmar.
  2. Dela potatisrullen i tolv delar och lägg i stora muffinsformar. Pensla med ägg och strö över ost. Grädda i 225 grader i 15-20 min.

Sauce verte

  1. Rör ihop äggulor, vinäger och senap. Häll därefter försiktigt i oljan. Rör ner kryddorna.