Renfilé med morots- och palsternacksterrin samt rödlöksmarmelad och balsamvinägersås

Renfilé med morotsterrin
Foto: tv4

Renfilé med morots- och palsternacksterrin samt rödlöksmarmelad och balsamvinägersås

Av: Pia - Österlen

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

ca 2 h

Renfilé som serveras med en terrin gjord på rotfrukter. Som pricken över i toppas rätten av både balsamvinägersås och en marmelad gjord på rödlök.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2258 Taurasi Terredora
Ett stramt elegant, nyanserat och smakrikt vin med fatkaraktär och aromer av körsbär, lakrits, viol, choklad och lång eftersmak. En elegant vilträtt bör naturligtvis matchas med ett rödvin som har både koncentrationen att möta rätten, men samtidigt återspeglar den elegans som finns i rätten.

Ingredienser

portioner

Morotsterrin (8-10 personer)

  • 400 g morot
  • 400 g palsternacka
  • 1 dl schalottenlök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 4 msk majsstärkelse
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar
  • 2 dl ost, gärna präst
  • 1 msk smör

Renfilé

  • 600 g renfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • färsk timjan

Balsamvinägersås

  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 dl kalvfond
  • 2 msk basilika, hackad
  • salt
  • peppar

Rödlöksmarmelad

  • 5 rödlökar
  • 25 g matfett
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och riv morötter och palsternacka på den grova sidan av ett rivjärn. Lägg i en bunke.
  2. Blanda palsternacka, morötter, lök och persilja med hälften av osten och hälften av maizenamjölet. Lägg massan i formen och pressa ner så hårt som möjligt.
  3. Rör ner resten av maizenan i mjölken och låt koka upp.Vispa ihop äggen med crème fraiche och rör ner i mjölkblandningen. Salta och peppra.
  4. Häll blandningen över grönsakerna i formen, toppa med resten av den rivna osten och eventuellt några klickar smör.
  5. Grädda i ca 35 minuter tills terrinen har stannat. Låt svalna i formen och skär sedan upp i tjocka skivor.

Renfilé

  1. Salta och peppra och bryn köttet runt om i smör - detta kan göras ett par timmar före servering. Sätt ugnen på 150 grader. Färdigstek inför servering till 60 grader innertemperatur i ca 20 minuter. Ta ut och låt köttet vila i smörpapper en stund innan det skärs upp. Garnera gärna med färsk timjan.

Balsamvinägersås

  1. Häll balsamvinäger i pannan som du har brynt köttet i. Låt puttra i två minuter. Tillsätt kalvfonden och reducera till önskad konsistens. Sila såsen och smaka av med salt, peppar och basilika.

Rödlöksmarmelad

  1. Skala och skiva lök och fräs den mjuk i matfettet, utan att den tar färg. Tillsätt sirap och vinäger och koka ihop på svag värme i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.