Moule mariniere med vitlöksbröd

4 röster
45 min
4

Musslor kokta i vitt vin tillsammans med rotfrukter, citron och grädde. Serveras med hemgjort vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg musslor (handplockade)
  • 2 msk smör
  • 1 palsternacka
  • 2 morot
  • 1 bladselleri
  • 1 gul lök
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 0,5 citron
  • salt och peppar

Vitlöksbröd

  • skivat vitt bröd
  • 100 g smör
  • 1 skvätt ekologisk rapsolja
  • 6 klyftor vitlök, pressade
  • 1 dl hackad persilja
  • 0,5 krm havssalt

Gör så här

  1. Tvätta och borsta musslornas skal. Kontrollera att alla sluter sig när du knackar på skalet. Övriga måste slängas. Alla trasiga musslor ska också slängas. Skär bort grusiga tofsar med en vass kniv.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Finhacka palsternacka, stjälken av bladpersiljan och selleri. Slanta morötter.
  4. Fräs smöret i en stor gryta. Lägg i grönsakerna och låt dem bli mjuka utan att få färg.
  5. Häll i vin och grädde och koka ett par minuter.
  6. Lägg i musslorna och koka ytterligare fem minuter till skalen öppnat sig.
  7. Garnera med bladpersilja.
  8. Vitlöksbröd
    Blanda rumsvarmt smör, olja och vitlök. På slutet rör du i persilja och en nypa havssalt. Bred på brödet och sätt in i ugnen 200 grader (samtidigt som du stoppar in musslorna i grytan).
8 september 2014

Laddar fler recept