Falsk wienerschnitzel med pressad potatis

 Falsk wienerschnitzel med pressad potatis
Foto: TV4

Falsk wienerschnitzel med pressad potatis

Av: Per - Västerås

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 min

"Falsk wienerschnitzel", utbankad kotlett frasigt panerad och med goda tillbehör som anjovis, kapris och citron. Servera med pressad potatis.

Dryckestips
2054 Long Beach
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Schnitzel

  • 600 g fläskkotlettrad benfri
  • 2-3 krm salt
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 0,5 dl standardmjölk
  • 3-4 dl ströbröd
  • 3-4 msk smör, till stekning
  • 3 msk rapsolja, till stekning

Till garnering

  • 4 citroner, skivor
  • 12-16 ansjovisfiléer
  • 6 msk kapris

Tillbehör

  • 8 potatisar, kokta
  • 8 körsbärstomater
  • 4 dillkvistar
  • 125 g smör, skirat

Gör så här

Förbered potatisen

  1. Skala 8 st medelstora potatisar och koka dem ca 25 min.

Schnitzel

  1. Skär kotlettraden i fyra tjocka skivor ca 200 gr, putsa biten från fett. Banka ut köttskivorna till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek. Köttbankare eller undersidan på en kastrull går bra att banka med. Salta och peppra köttbitarna.
  2. Häll ut mjölet på en stor tallrik. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt med mjölken, häll sedan ut ströbröd på en till stor tallrik. Vänd köttskivorna först i vetemjöl, därefter i ägg/mjölk blandningen och till sist i ströbrödet. Låt gärna schnitzlarna ligga en stund innan stekningen som görs strax före servering.

Skira smöret

  1. Smält smöret i en kastrull utan att bränna det, låt vila en liten stund så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll upp den klara delen av smöret i en liten kanna/kastrull.
  2. Sätt ugnen på 200 grader lägg tomaterna i en ugn fastform, salta och lägg en klick smör i formen. Efter ca 4 min är de klara.
  3. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek wienerschnitzeln 3 min på varje sida på medelvärme, ströbrödet bränns lätt om man steker på för hög värme. Man kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzeln som alternativ.
  4. Pressa potatisen på en tallrik, lägg upp den nystekta wienerschnitzeln på fatet. Garnera varje schnitzel med citronskiva, ansjovis och kapris. Lägg tomaterna på fatet och dillkvisten på potatisen. Servera rätten med skirat smör