Turkisk peppartryffel, honungs-och apelsinglass och crema catalana

koket.se
Turkisk peppartryffel, honungs-och apelsinglass och crema catalana
Foto: TV4

Turkisk peppartryffel, honungs-och apelsinglass och crema catalana

Av: Per - Varberg

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30 min + 4 h

Chokladtryfflar med turkisk peppar, honungsglass med färsk apelsin och klassisk crema catalana.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Per - Varberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Turkisk peppartryffel

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 1 dl grädde
  • 1-2 förp turkisk peppar (påsar)

Honungs-och apelsinglass

  • 2 äggulor
  • 4 msk honung
  • 2 dl matyoghurt
  • 3 dl vispgrädde
  • apelsin, till servering

Crema catalana

  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 5-7 äggulor
  • 5-6 msk rörsocker
  • färska bär

Gör så här

  1. Turkisk peppartryffel
  2. Hacka choklad i fina bitar och lägg i bunke. Värm grädde och häll över chokladen. Rör om tills chokladen smält.
  3. Krossa turkisk peppar till pulver (jag använde stavmixer och mortel). Häll i nästan allt i chokladen, rör om och smaka av.
  4. Låt svalna och forma sedan till bollar och rulla dem sedan i turkisk peppar och kakao.
  5. Honungs-och apelsinglass
  6. Rör ihop äggulor, honung och yoghurt.
  7. Vispa grädden hårt och rör ned i äggsmet. Häll smeten i form och täck med plastfolie. Frys glassen i ca 4 timmar.
  8. Skopa glass och servera med färsk apelsin.
  9. Crema catalana
  10. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång, kanelstång, rivet skal från apelsin och citron samt kött från apelsin.
  11. Vispa ihop äggulor med socker och vispa ner det i den varma gräddblandningen. Sila över i ny bunke och låt svalna.
  12. Ställ ugnen på 95 grader. Häll över smeten i formar och grädda i ugn i ca 60 minuter. Låt svalna och servera med bränt råsocker på.