Kryddkokt rabarber med rabarbercurd och rabarberglass

Kryddkokt rabarber med rabarbercurd och rabarberglass
Foto: TV4

Kryddkokt rabarber med rabarbercurd och rabarberglass

Av: Oskar - Karlskrona

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h + frystid

Älskar du rabarber? Spana in denna rabarberfest! Kardemummadoftande rabarber serveras med rabarbercurd och rabarberglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kryddlag

  • 6 kardemummakapslar, hela
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 citron, saft av
  • 8 rabarberstavar, skurna

Rabarbercurd

  • 2 dl hemkokt rabarbersaft
  • 1 citron, saft och rivet skal av
  • 2 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Rabarberglass

  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 hel vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • hemkokt rabarbersylt

Gör så här

  1. Kryddkokta rabarber
  2. Häll i alla ingredienser utom rabarberstavarna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  3. Lägg rabarberna i en ugnsfast form och slå över den kokande lagen. Lagen ska täcka rabarberna. Täck rabarberna med folie och låt stå i rumstemperatur en timme till rabarberna blivit mjuka. Innan servering är det gott att köra in dem på 225 grader i 5 min så de blir lite ljumna.
  4. Rabarbercurd
  5. Häll rabarbersaft, det rivna citronskalet, citronsaften och sockret i en kastrull och låt sjuda i 5 min utan lock.
  6. Knäck och vispa ihop äggen i en bunke. Klicka i smöret i saftblandningen. När smöret smält ner så häll i äggblandningen i saftblandningen under vispning. Smaka av så den är tillräckligt söt/sur, om inte tillsätt lite socker eller citron.
  7. När blandningen fått en krämig konsistens är den färdig och kan ställas svalt.
  8. Rabarberglass
  9. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg både stång och fröna i kastrullen. Koka upp och ställ åt sidan för att svalna.
  10. Vispa äggulor och socker poröst. Häll äggulorna i grädden/mjölken och låt sjuda, absolut inte koka, i ca 10 min. Rör hela tiden då det lätt bränner.
  11. När smeten tjocknat häll upp den i en bunke och låt svalna så den blir riktigt kylskåpskall. När den svalnat kan du hälla smeten i en glassmaskin. När glassen fått krämig konsistens häll vänd ner rabarbersylten och därefter frys in den.
  12. Servera allt med kanderade mandlar eller nötkross.