Kokt sparris, hollandaise och knaperstekt sidfläsk

Kokt sparris, hollandaise och knaperstekt sidfläsk
Foto: TV4

Kokt sparris, hollandaise och knaperstekt sidfläsk

Av: Oskar - Karlskrona

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

20 min

Enkel förrätt med sparris, knaprigt sidfläsk, rostade hasselnötter och hemgjord hollandaisesås. LCHF!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hollandaisesås

  • 250 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5 krm salt (efter smak)
  • 0,5 krm vitpeppar (efter smak)
  • 0,5 krm cayennepeppar (efter smak)

sparris

  • 2 gröna sparrisar (eller vit sparris)
  • 25 g smör
  • 1 tsk salt
  • 100 g sidfläsk
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 tsk matolja

Gör så här

  1. Skär sidfläsket i små tärningar och stek knaprigt. Lägg sidfläsket att svalna på en bit hushållspapper.
  2. Hacka hasselnötterna grovt och häll i en stekpanna och låt rostas. När de fått en gyllene färg, häll i oljan och strö över lite salt. Ta av nötterna från värmen och lägg även dem på ett hushållspapper.
  3. Sparris
  4. Koka upp en kastrull med vatten. Häll i salt och 25 g smör och lägg i sparrisen och koka dem tills de blir mjuka.
  5. Hollandaise
  6. Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Vispa ihop äggulor, citron och vinäger i en rostfri kastrull. Sätt kastrullen i ett varmt vattenbad (ca 95 grader) och vispa tills blandningen tjocknat något. Rör försiktigt ner det skirade smöret i äggblandningen, lite i taget.Vispa tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
  7. Servering
  8. Lägg upp sparrisen på ett fat och strö över nötter och sidfläsk. Häll upp såsen och servera.