Lammfilé med baconlindad potatiskaka

Lammfilé med baconlindad potatiskaka
Foto: TV4

Lammfilé med baconlindad potatiskaka

Av: Oskar - Dalsland

Från: Halv åtta hos mig

36 ingredienser

Lammfilé på en bädd av gräddkokt savoykål med baconlindad potatiskaka och rödvinsås. En fantastisk lammrätt med det ultimata kött tillbehöret - gräddkokt savoykål.

Vintips från Oskar
Marqués de Riscal Reserva (nr 2573)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Potatiskaka

  • 3 förp bacon
  • 5 bakpotatisar, rivna
  • 200 g parmesanost, riven
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk basilika, hackad
  • 2 msk timjan, hackad
  • 1 tsk salt
  • 3 krm peppar
  • 2 msk smör

Lammfilé

  • 700 g lammfilé
  • 1 tsk rosmarin, hackad
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 3 msk olivolja

Rödvinsås

  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 6 dl kalvfond
  • 5 vitpepparkorn, krossade
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör
  • ev majsstärkelse

savoykål

  • 300 g savoykål
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0,25 king solo vitlök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä in en brödform i bacon.
  2. Låt det hänga ut över sidorna så att det räcker till att täcka potatisen med.
  3. Riv både potatis och ost grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, ost, maizena, basilika och timjan i en skål. Smaka av med salt och peppar, häll blandningen i brödformen.
  4. Pressa ihop och vik över baconet.
  5. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och placera något tungt ugnståligt ovanpå så att potatiskakan gräddas under press.
  6. Grädda i 60 minuter och låt sedan svalna minst två timmar.
  7. Skär kakan i 2 cm tjocka skivor som steks i lite smör i en grillpanna precis före servering.

Lammfilé

  1. Hacka rosmarin och riv vitlöken, blanda samman med honung, salt, svartpeppar och olivolja allt till en god marinad.
  2. Lägg lammet i marinaden och låt dra i minst 2 timmar.
  3. Hetta upp en stekpanna och bryn filén runtom.
  4. Efterstek i ugn 200 grader tills innertemperaturen når 50 grader. Låt vila insvept i folie 5 minuter innan du skär upp den.

Rödvinsås

  1. Skala och finhacka schalottenlökarna och fräs dem mjuka i smöret.
  2. Häll på rödvin och vinäger, låt koka ner till hälften. Tillsätt fonden och kryddorna.
  3. Koka ner tills cirka 5 dl återstår. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och tillsätt sedan 1 msk smör.

Savoykål

  1. Strimla savoykål, finhacka lök och vitlök och smörfräs det i ca två minuter.
  2. Häll på vinet låt koka någon minut, häll på grädden och låt koka ner till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servera lammfilén i skivor på en bädd av savoykål med 2 skivor potatiskaka, lite rödvinsås och en blandad sallad.