Räk- och broccoliragu på fänkål med örthollandaise

koket.se
Räk- och broccoliragu på fänkål med örthollandaise
Foto: TV4

Räk- och broccoliragu på fänkål med örthollandaise

Av: Olle - Karlskrona

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

50 min

Lyxig förrätt med ragu gjord på broccoli, fänkål och svartrötter. Toppas med färska räkor och örthollandaise. Tips: Gör större portioner och du har en ljuvlig huvudrätt.

Dryck
Sauvignon Blanc Lomond Pincushion nr 99416
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Olle - Karlskrona laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ragu

  • 200 g skalade räkor
  • 200 g broccoli, skuren i små buketter
  • 1 rödlök, finhackad
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 2 fänkål, fint skivade på mandolin (ca 3mm)
  • smör, att fräsa i
  • 2 svartrötter
  • 4 dl hönsbuljong (valfritt egen, tärning eller flytande)

Örthollandaise

  • 8 cl vitt vin
  • 2 äggulor
  • 200 g smör
  • 2 msk gräslök, hackad + några strån för garnering
  • 2 msk färsk körvel, hackad + några kvistar för garnering

Gör så här

  1. Tillagning ragun:
  2. Först ska broccolin delas i mindre buketter och blancheras några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt rödlöken och grädden och koka detta simmigt. Salta och peppra. Håll varmt, räkorna ska blandas i kort innan servering för att inte bli sega.
  3. Fräs fänkålen i smör, tillsätt kycklingbuljongen och koka den mjuk.
  4. Skala svartrötterna och dela dem i bitar (beroende på storlek), kokas separat eller tillsammans med fänkålen.
  5. Örthollandaise:
  6. Tillaga gärna precis innan servering så den inte skär sig. Smält smöret separat. Blanda äggulor och vin i skål som står i vattenbad. Vispa ägg och vin tills det tjocknar. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget och vispa hela tiden till fin konsistens. Tillsätt gräslök och körvel.
  7. Uppläggning på varma tallrikar:
  8. En "lagom" skål som passar en portion. Lägg först lite räkor i botten därefter ragun som också innehåller räkor. Ta en, gärna lite djup, tallrik och häll först på örthollandaisen, därefter den brässerade fänkålen. Stjälp upp din skål med ragun mitt på fänkålen. Upprepa på fyra tallrikar, garnera med svartrot samt någon kvist från örterna. Servera omgående.