Kurdiska vinbladsdolmar med bulgur och vitlökssås

koket.se
Kurdiska vinbladsdolmar med bulgur och vitlökssås
Foto: TV4

Kurdiska vinbladsdolmar med bulgur och vitlökssås

Av: Numan - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h

Kryddiga vinbladsdolmar med nötfärs och grön paprika. Serveras med smörkokt bulgur och yoghurtsås med vitlök.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Numan - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fyllning till vinbladsdolmarna

  • 20-25 vinblad
  • 0,5 kg nötfärs
  • 150 g ris
  • 2 gröna paprikor
  • 2 fefferonis
  • 2 rödlökar
  • 40 g persilja
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 50 g matlagningsgrädde
  • 0,5 tsk chilifrukt (kan ökas om man gillar starkt)
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar

Till stekning/kokning

  • olivolja
  • 25 cl vatten

Bulgur

  • 400 g bulgur (kurdisk)
  • 50 g smör

Vitlökssås

  • 200 g yoghurt (kurdisk)
  • 100 g majonnäs
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk oregano
  • 50 g gurka, finhackad

Gör så här

Vinbladsdolmar

  1. Skär och hacka alla ingredienserna till vinbladsdolmarna förutom vinbladen. Häll alla ingredienserna i en bunke. Rör om. Fyll sedan vinbladen med röran och gör dem cylinderformade.
  2. Häll olivolja i en kastrull och när du väl har fyllt i alla bladen och tillslutit dem läggs de i kastrullen, en och en i flera runda lager på varandra. Häll 25 cl vatten över dem och koka i ca 30 minuter.

Bulgur

  1. Bryn ca 50 gram smör i en kastrull och häll sedan i bulgur. Rör om och stek bulgur och tillsätt sedan vatten. Låt koka i ca 20 min.

Vitlökssås

  1. Lägg yoghurten och majonnäsen i en bytta, tillsätt den hackade gurkan och kryddorna rör om i några minuter. Vips är den klar!