Äppelpaj med smörkolasås

Äppelpaj med smörkolasås
Foto: tv4

Äppelpaj med smörkolasås

Av: Marc - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 min

En smak av amerikanska västkusten

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 röda äpplen
  • 4 gröna äpplen
  • 1 stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • 2 dl strösocker
  • 4 cl cognac
  • 4 port vaniljglass
  • 1 förp smördeg [250 g]
  • 50 g smör
  • malen kanel, till servering

Butterscotch caramel sauce

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 20 g osaltat smör

Gör så här

Äppelpaj

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Skala och dela äpplena i fyra klyftor.
  3. Lägg en smöret i en riktigt varm stekpanna tillsammans med kanelstängerna och stjärnanisen. Lägg i äpplen och socker och rör tills det blir gyllenbrunt.
  4. Tillsätt 4 cl konjak.
  5. Sänk värmen, och låt det karamellisera sig under omrörning.
  6. När äpplena är gyllenbruna, ta bort dem från spisen. Låt dem vila någon minut.
  7. Täck sedan stekpannan med smördegen, så att det täcker helt. Ta vatten på handen och stänk över smördegen. Grädda i ugnen i 17-20 min eller tills degen blir gyllenbrun.
  8. Ta ut pajen och låt den vila någon minut. Dela i fyra bitar, och servera med vaniljglass och smörkolasås samt dekorera tallriken med lite kanel.

Kolasås

  1. Häll sockret i en stekpanna och värm det tills det smälter, rör om med en träslev. Häll på vispgrädden och låt det koka upp under omrörning. Sänk till låg värme och rör om tills sockret helt har lösts upp. Lag ner smöret och rör om. Låt sedan såsen svalna innan användning.