Ljummen chokladfondant med vaniljglass och färska hallon

koket.se
Ljummen chokladfondant med vaniljglass och färska hallon
Foto: TV4

Ljummen chokladfondant med vaniljglass och färska hallon

Av: Magnus - Visby

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

25 min

Krämig chokladfondant som bakas i muffinsplåt. Serveras med vaniljglass och färska hallon.

Du behöver en muffinsplåt eller liknande formar till detta recept.
Tips: Placera formen ett par timmar i kylen innan du gräddar, då minskar du risken att den stelnar i mitten och i takt med att du äter fortsätter smeten att rinna ut
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Magnus - Visby laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 ägg
  • 5 äggulor
  • 1,25 dl strösocker
  • 225 g mörk choklad (minst 55 % kakao)
  • 200 g osaltat smör
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 50 g kakao

Servering

  • 10 g kakao
  • vaniljglass
  • färska hallon

Gör så här

  1. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med elvisp i en stor skål. Vispa tills smeten blir ljusgul.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den tillsammans med smöret i en ugnsfast skål. Ställ den över en kastrull med ångande vatten. (Vattnet skall inte koka eller komma i kontakt med skålen). Låt smälta långsamt och rör försiktigt till en jämn chokladsmet.
  4. Tillsätt en liten del av socker- och äggblandningen. Rör tills det blir blandat och tillsätt sedan resten av socker- och äggblandningen och blanda ordentligt tills den är slät.
  5. Sikta mjöl och kakaopulvret i smeten och vänd ner i smeten med slickepott. Blanda försiktigt.
  6. Häll smeten i muffinplåten upp till kanten på formen.
  7. Grädda mitt i ugnen 10 minuter eller tills smeten rest sig och fått en fast yta. Grädda inte längre, nyckeln är att den inte skall stelna inuti.
  8. Skär försiktigt runt sidorna med en matkniv, lägg ett smörpapper ovanpå och sedan en matbricka eller skärbräda. Vänd sedan upp och ner och lyft formen försiktigt. Pudra med lite kakaopulver och servera med vaniljglass och färska hallon.