Renfilé med champagnesås

Linn - Malmö1
Foto: TV4

Renfilé med champagnesås

Av: Linn - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h + 3 h i kyl

Vitvinsmarinerad renfilé serveras med räk- och ostfyllda potatishalvor, haricots verts och champagnesås. Detta är en festlig rätt med lyxiga råvaror som möter svenska smaker i en spännande kombination.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Linns drycktips
2643 Montecillo Crianza, Bodegas Montecillo, Rioja, Spanien 79:-

"Ett kryddigt vin med inslag av ekfat, lakris, läder och mörk choklad. Tanninerna (srävheten) i vinet rundas av fint när det dricks till renfilén samt möter fint upp fetman från de räk- och ostfyllda potatishalvorna."

Ingredienser

portioner

Vitvinsmarinerat kött:

  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl färsk salvia, hackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • citron, rivet skal och saft från
  • 4 msk honung, flytande
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 500-600 g renfilé

champagnesås

  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 4 msk kalvfond
  • 2 dl champagne (eller mousserande vin)
  • salt
  • peppar

Potatishalvor

  • 8 fasta potatisar (stora)
  • 400 g räkor
  • 100 g riven vällagrad ost
  • 20 g färsk gräslök, hackad
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 krm salt

Till servering

  • 150 g haricots verts, kokta

Gör så här

Marinerat kött

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt den stå i 15 min.
  2. Dela köttet i 4 portionsbitar. Lägg köttet i en fryspåse och häll över marinaden. Ställ i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
  3. Stek köttet medium i stekpanna, ca 4 minuter per sida. Låt vila 10 minuter under folie och skär sedan upp bitarna i skivor.

Champagnesås

  1. Hacka löken och stek lätt i en kastrull, tillsätt matlagningsgrädde och kalvfond. Låt puttra i ca 5 minuter. Sila bort löken.
  2. Värm på såsen strax innan servering och tillsätt champagnen/det mousserande vinet. Servera såsen skummande.

Potatishalvor

  1. Sätt ugnen på 210 grader. Skölj potatisen noga. Håll potatisen på längden och skär av den översta toppen. Lägg potatisarna med den skurna sidan upp i en ugnsfast form. Baka mellan 1 timme och 15 minuter till 1 timme och 30 minuter i mitten av ugnen.
  2. Om potatisen skulle få färg för snabbt, täck med aluminiumfolie. Låt potatisen svalna något och gröp sedan ur potatisskalen med en tesked.
  3. Blanda det du gröpt ur med skalade och hackade räkor, ost, gräslök, crème fraiche, salt och peppar. Fyll skalen, så de blir lite toppiga, med blandningen.
  4. Gratinera i ugn i ca 15 minuter. Servera potatishalvorna med köttet, såsen och de gröna bönorna.