Japansk nudelsoppa med nudlar och marinerad ryggbiff

Japansk nudelsoppa med nudlar och marinerad ryggbiff
Foto: Tv4

Japansk nudelsoppa med nudlar och marinerad ryggbiff

Av: Lars "Morre" Morelius

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Stark nudelsoppa med Hallstaträffen monsterspecial-marinad. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Torka av en del av marinaden på köttet med hushållspapper. För mycket marinad kvar kyler köttet när det grillas, vilket ger sämre stekresultat. Det samma gäller om köttet är kallt när det läggs ner i pannan. Det är inte lika stort problem ifall man kör en utegrill med kol eller gas, då den konstant avger en stor energimängd jämfört med det som är upplagrat i en varm gjutjärnspanna. Riktigt kass är tunna plåtpannor – de kyls av oerhört lätt.tekresultat. Detsamma gäller om köttet är kallt när man lägger det på pannan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • jordnötsolja
  • soja
  • sake
  • ketjap manis
  • Tabasco Habanero
  • Piffy allkrydda
  • farinsocker och lite Acacia-honung
  • liquid smoke
  • sambal badjak
  • vitlök
  • tomatpuré
  • risvinsvinäger

Buljong

  • 14 dl vatten
  • 2 dl hemmagjord kycklingfond
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 msk Rose's Lime Cordial
  • 2 små röda chilifrukter
  • 1 tsk sambal badjak
  • 1 gul lök
  • ca 100 g fänkål
  • 1 kruka koriander
  • 1 dl shiitakesvamp
  • 1 dl champinjoner
  • 200 g ryggbiff, i skivor, per person
  • 4 port udonnudlar

Gör så här

  1. Blanda ihop marinaden efter smak och på känn. Var väldigt försiktig med Liquid Smoke då den snabbt kan dominera, och vinägerns då för mycket syra först märks när köttet har marinerat.
  2. Varva marinad och ryggbiff i plastpåse. Töm ut all luft ur påsen. Låt marinaden verka i rumstemperatur i minst 4 timmar. Vill du marinera längre så är det bäst att lägga köttet i kylen och ta ut det i rumstemperatur 4 timmar innan. Vänd plastpåsen och moffa köttet då och då. 30 minuter innan gästerna kommer kan du ta ur köttet ur plastpåsen och låta det rinna av över ett galler.
  3. Fyll på en gryta med 4 dl vätska (vatten + hemkörd buljong) per person och koka upp. Kör samtidigt igång en större gryta med vatten på en annan platta för att koka nudlarna. Hacka chilifrukterna, löken och fänkålen och hysta i den i buljongen. Smaka av med lite kycklingfond, Sambal Badjak och lite av marinaden eller japansk soja om så önskas. Skär upp svampen i lagom stora munsbitar och släng ner i buljongen. När allt nästan kokat klart, smaka av med en halv kapsyl lime cordial. Koka nudlarna i den stora grytan. Skölj av nudlarna i kallt vatten och fördela i stora nudelsoppskålar. Häll på buljongen över nudlarna och lägg lite hackad koriander överst. Grilla biffen och skär den i skivor. Lägg ryggbiffen lite snyggt på nudlarna. Köttet ska vila på nudlarna och doppa tårna i buljongen.