Älgfilé med rulltårtspotatis och samesås

POPULÄRT
Älgfilé med rulltårtspotatis och samesås
Foto: Tv4

Älgfilé med rulltårtspotatis och samesås

Av: Lars - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Storjägarens helstekta älgfilé som serveras med potatisrulltårta och samesås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
2643 Montecillo Crianza, Bodegas Montecillo, Rioja, Spanien
Ett kryddigt vin med inslag av ekfat, lakris, läder och mörk choklad.
Felicias alternativ:
Storfiskarens röding (samma tillbehör)
Salta och peppra rödingsfilen på bägge sidor. Steks i smör med skinnsidan neråt i svag värme i ca 8-9 min. Vänd den sedan och stek ca 1 min för att få färg. Klart!

Ingredienser

  • 1 älgfilé
  • salt
  • peppar

Rulltårtspotatis

  • 2 kg potatis
  • 1-2 sötpotatisar
  • 50 g smör
  • 1 äggula
  • ost, riven
  • färska örter
  • salt
  • peppar

Samesås

  • 5 dl grädde
  • 5 dl crème fraîche
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk dragon

Gör så här

Älgfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp smör i en panna och bryn på köttet runt om så det blir en fin färg. Salta och peppra. Lägg sedan älgfilen i en ugnsform och stick in stektermometer tills den visar ca 55 grader. Låt köttet sedan vila i folie ca 10 min. Skär köttet i ca 2 cm skivor.

Rulltårtspotatis

  1. Skala potatisen och koka den. Tillsätt sedan 50 gram smör och 1 äggula.
  2. Vispa sedan till en fluffig potatismos. Platta sedan ut moset på ett bakplåtspapper till en fyrkant som är ca 2 cm tjock. Riv ost och strö färska kryddor, salt och peppar över. Rulla sedan ihop som en rulltårta. Skär sedan skivor av rullen, lägg ut på plåten och in i ugn 200 grader i ca 20 min.

Samesås

  1. Alla ingredienser blandas ihop i en kastrull och får sjuda i 20 min.