Älgfilé med smörstekta kantareller, portvinssky och rotsakspytt

Älgfilé med smörstekta kantareller, portvinssky och rotsakspytt
Foto: TV4

Älgfilé med smörstekta kantareller, portvinssky och rotsakspytt

Av: Kerstin - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

1 h 45 min

Älgfilé med smörstekta kantareller fräst tillsammans med salladslök och en aning rökt sidfläsk som serveras med portvinssky och rotsakspytt.

Dryck: Monti Garbi Ripasso 2011
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

älgfilé

  • 800 g älgfilé
  • 6 kryddpepparkorn
  • 18 svartpepparkorn
  • 18 rosépepparkorn
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 tsk flingsalt
  • 50 g smör, till stekning

Rotsakspytt

  • 300 g mandelpotatis
  • 300 g av säsongens rotsaker
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 g smör, till stekning
  • färsk persilja

Smörstekta kantareller

  • 6 dl kantareller
  • 1-2 salladslökar
  • 25 g rökt sidfläsk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör, till stekning

Portvinssky

  • 1 morot
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 bit rotselleri
  • 4 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk flytande kalvfond
  • 1 dl portvin
  • 1 msk smör
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm strösocker
  • 1 msk smör, till stekning

Gör så här

Älgfilé

  1. Skär älgfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Stek skivorna i het panna i ca 2 minuter per sida. Lägg de förstekta skivorna i en ugnsfast form och täck med folie. Kyl snabbt ner köttet.
  2. Mortla pepparkorn och flingsalt rejält och blanda med flytande honung. 10-15 minuter innan servering penslas salt-, peppar- och honungsblandningen på köttet. Ställ in köttet i ugn på 200 grader i 10-15 minuter.

Rotsakspytt

  1. Skala och tärna mandelpotatis och rotsaker. Stek dem mjuka i en stekpanna med smör i ca 10-15 minuter. Tänk på att börja steka de rotsaker som kräver mest (morot, palsternacka, rotselleri). Smaksätt med salt och peppar. Rotsakspytten serveras med grovhackad persilja.

Smörstekta kantareller

  1. Ansa kantarellerna och fräs dem i smöret tillsammans med salladslök och rökt sidfläsk. Smaka av med salt och svartpeppar.

Portvinssky

  1. Finhacka morötter, lök och rotselleri och bryn dessa i lite smör. Häll på rött vin, vatten och kalvfond. Koka ihop allt tills hälften av vätskan kokats bort och sila därefter av vätskan.
  2. Häll tillbaka skyn och slå i 1 dl portvin och koka ihop igen tills hälften av vätskan återstår.
  3. Låt skyn koka i minst 1 timme, gärna två timmar. Späd under koktiden med vatten om det behövs. Smaka av skyn med salt och en gnutta socker. Skyn ska vara mustig i smaken och gärna lite sötsyrlig men ändå härligt krämigt smörig. Klicka sist i 1 msk smör och vispa skyn kraftigt.