Lättrimmad torskrygg med blomkålspuré

Lättrimmad torskrygg med blomkålspuré
Foto: TV4

Lättrimmad torskrygg med blomkålspuré

Av: Karin - Åre

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

50 min

Torskrygg tillagad i ugn serveras med blomkålspuré, knaperstekt serranoskinka, brynt smör och edamamebönor.

Denna rätt passar sommar som vinter och kan med fördel varieras med olika tillbehör. Helt ren med bara brynt smör och riven pepparrot eller med räkor och bacon. Rätten kan varieras i oändlighet och passar med kokt potatis, potatis- och sellerimos eller denna gång med det lite sötare alternativet;blomkålspuré.
Dryck
Till detta passar en Jämtländsk öl, Bärnsten 5 % eller Concannon Chardonnay, artikelnr: 2303
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 560 g torskrygg, i portionsbitar (krav-märkt)
  • 200 g serranoskinka
  • 500 g saltat smör
  • 2 knippen grön sparris
  • 1 förp edamamebönor
  • 1 färsk pepparrot
  • 1 knippe dill

Blomkålspuré

  • 1 blomkål
  • 3 dl grädde
  • 250 g smör
  • muskot, riven
  • Västerbottensost (att använda till gratinering)

Gör så här

Torsk

  1. Rimma, salta torskryggfiléerna lätt. Tillaga därefter filéerna i ugn i 150-175 grader i cirka 15 min, eller till 52 grader om du använder kökstermometer.

Blomkålspurén

  1. Skär blomkålen i små buketter, koka dem i grädde cirka 8 min. Rör ner hälften av smöret. Mixa ihop allt och smaka av med salt, muskot och ytterligare smör. I seperata gratängformar, strö över riven västerbottensost och gratinera i ugnen tills osten smält. Ugnstemperatur ca 200 grader.

Tillbehören till torskryggen

  1. Knaperstek serranoskinkan som skurits i mindre bitar.
  2. Riv pepparrot på minsta falsen på rivjärnet.
  3. Grovhacka dill, spara hela kvistar till dekoration.
  4. Bryn smör i stekpanna eller kastrull.
  5. Skär sparrisen i två delar och fräs dem lätt i olivolja.
  6. Blanchera, koka hastigt upp edamamebönorna och spritta dem, dvs. ta ur bönan ur dess skida.