Hjortronparfait med knaprig kolakaka

Hjortronparfait med knaprig kolakaka
Foto: tv4

Hjortronparfait med knaprig kolakaka

Av: Kajsa - Kiruna

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

3-4 h (i frys)

Hjortronparfait med knapriga småkakor med kolaskak och ingefära.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
 
Dryck
8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal
Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin. Sötman i vinet möter sötman från parfaiten och kolakakan.

Ingredienser

portioner4 - 6

Hjortronparfait

  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 8 dl vispgrädde
  • 3 dl hjortronsylt
  • 4-6 cl Tokaji, dessertvin)

Knapriga kolakakor

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk ingefära

Gör så här

Hjortronparfait

  1. Vispa gulor, vaniljsocker och strösocker med elvisp, tillsätt hjortronsylt och dessertvin.
  2. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten. Fördela i stor sockerkaksform, ställ in i frys minst 3 timmar.

Knapriga kolakakor

  1. Blanda alla ingredienser i matberedare, kör snabbt ihop en deg, låt gärna degen vila lite i kylskåp.
  2. Dela degen i tre delar. Lägg bakplåtspapper på en ungsplåt och rulla ut delarna i ca 40 cm långa längder på plåten, platta till dom något.
  3. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min och skär sedan i sneda, 1-3 cm breda, kakor.