Hallonmousse med chokladbrownieboll

hallonmousse med chokladbrownieboll
Foto: tv4

Hallonmousse med chokladbrownieboll

Av: Julia - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

35 min + kylning

Hallonmousse med vit choklad och en chokladdoppad brownieboll med färskost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hallonmousse

  • 3 dl frysta hallon
  • 75 g vit bakchoklad
  • 2 ägg, separera vita och gula
  • 0,5 dl grädde

Brownie, ca 5 mellanstora muffinsformar

  • 25 g smör
  • 40 g mörk choklad, smält
  • 20 g mörk choklad, hackad
  • 0,5 msk kakao
  • 1 ägg
  • 0,25 dl strösocker
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk färskost
  • 1 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • ca 100 g choklad till topping (valfri sort)

Gör så här

Hallonmousse

  1. Smält den vita chokladen.
  2. Värm hallonen och mosa till en puré.
  3. Vispa äggvitan till hårt skum (ska kunna vända bunken upp och ner).
  4. Vispa sedan grädden mellantjock.
  5. Blanda ner äggulorna försiktigt i den smälta chokladen tillsammans med grädden och hallonen.
  6. Blanda sedan ner 1 dl av vitorna och rör ordentligt. Vänd sedan ner resten av äggvitorna.
  7. Häll upp i skålar och låt stelna minst 4 timmar i kylen.

Brownie

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smör och choklad på låg värme, blanda ner kakaon.
  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ihop med chokladsmeten och tillsätt den hackade chokladen.
  4. Häll smeten i smorda dubbla muffinsformar och grädda 8-10 minuter. Låt svalna.
  5. Ta sedan 5 stycken av browniemuffisarna och smula sönder. Blanda ner färskost, kakao och florsocker så att det blir en ganska krämig smet. (vill man ha bollarna lite fastare tar man antingen i mer brownie eller florsocker).
  6. Rulla sedan bollar i önskad storlek av smeten. Smält ca 50-60 gram av chokladen och täck bollarna i choklad. Stoppa sedan in dem i kylskåpet och låt dem stelna.

Vid servering

  1. Tag fram hallonmoussen och chokladbrowniebollen och placera det på en tallrik. Dekorera tallriken med lite av den choklad som blev över. Man kan riva eller smälta chokladen. Använd fantasin! Vill man kan man ha färska bär eller något annat gott till.