Ugnsgrillad kycklingfilé

Ugnsgrillad kycklingfilé
Foto: tv4

Ugnsgrillad kycklingfilé

Av: Jessica - Söderhamn

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

50 min

Kyckling grillad i ugnen som serveras med ett potatistorn och oreganosås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Till kycklingrätter kan ett lite mer ungdomligt vin göra sin rätt. Vinet som rekommenderas till dagens huvudrätt är M. Chapoutier Valréas 2012 och har en doft av björnbär, plommon och peppar. Smaken är välbalanserat kryddig med inslag av björnbär, plommon, lagerblad och tydlig fatkaraktär.
Art.nr: 12815 Ursprung: Frankrike

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 5 schalottenlökar, skivade
  • 2 msk smör
  • 2 tsk Santa Maria bbq & Grill Mesquite (krydda)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1,5-2 tärningar kycklingbuljong
  • 4 tsk färsk oregano (eller torkad)
  • 2-3 msk balsamvinäger
  • 0,5 citron, saft
  • 12 soltorkade tomater, garnering
  • 12 kantareller, garnering
  • ev majsstärkelse
  • 8 potatisar
  • 1 msk persilja, hackad
  • 4 msk riven parmesanost (eller annan smakrik ost)
  • 200 g morot

Gör så här

Kyckling

  1. Sätt igång ugnen på 225 grader.
  2. Krydda kycklingfiléerna med bbq & grill mesquite. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna, salta och peppra.
  3. Sätt in kycklingfiléerna i ugnen. Färdig vid ca 73 grader. Använd en köttermometer.
  4. Fräs schalottenlöken i en kastrull. Blanda i grädden, buljongtärningarna, vitlöken, oregano och balsamvinäger i kastrullen. Salta och peppra efter smak. Tillsätt citron. Koka i 10 min. Red av med maizena och det behövs.

Potatistorn

  1. Koka potatisen. Pressa potatisen i en bunke. Tillsätt persilja, parmesanost, salt och peppar.
  2. Höj ugnen till 250 grader.
  3. Ta den pressade potatisen i en matcylinder. Ta bort formen och toppa med riven parmesanost. In i ugnen tills potatistornet har fått färg.
  4. Koka morötterna tills de har tuggmotstånd. Häll av vattnet och tillsätt smör och persiljan, låt det steka i några minuter.
  5. Smörstek kantarellerna.
  6. Servera kycklingen, morötterna, såsen med soltorkade tomater , smörstekta kantareller och potatistornet.