Kaninsadel med getostgratinerad potatiskaka

Kaninsadel
Foto: tv4

Kaninsadel med getostgratinerad potatiskaka

Av: Jesper - Mjölby

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2 dygn

Rökt kaninsadel och potatiskaka med getost. Serveras med honungsgrillade grönsakspett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryckestips
Det italienska vinet Boira bjuder på en elegant och bra frukt som kan bära upp både rökigheten i köttet och sötman i de honungsgrillade grönsakerna samt en syra som matchar getosten.

Ingredienser

portioner

Rökt kaninsadel

  • 6-10 kaninsadlar [100-175 g per sadel]
  • 0,8 kg salt
  • 1,2 dl strösocker
  • 5 l vatten

Potatiskaka

  • 6 potatisar
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 ägg
  • 1 dl riven ost (gärna västerbottens)
  • 200 g getost
  • smör
  • salt
  • peppar

Honungsgrillade grönsaksspett

  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 6 champinjoner
  • 1 msk honung, flytande

Gör så här

  1. Kaninen läggs i saltlake i 2 dygn innan rökningen.
  2. Tänd grillen, lägg grillkolen runt om i mitten,  placera röklådan med rökspån. Låt det bildas rök innan du lägger på kaninsadeln.
  3. Lägg kaninsadeln på grillgallret, låt den ligga där i ca 5-6 timmar, när den är färdig ska den ha en innertemperatur på 65 grader.

Potatiskaka

  1. Blanda crème fraiche, ägg salt och peppar. Skala och riv potatisen grovt och tillsätt efter hand i crème fraicheblandningen.
  1. Smörj 4 små portionsformar med smör och fördela blandningen jämt. Toppa med den rivna osten och baka i ugnen cirka 20-30 minuter, 175 grader.

Honungsgrillade grönsaksspett

  1. Blötlägg grillpinnar 1 timme innan du börjar med spetten.
  2. Skär upp grönsakerna i större bitar, och varva på spetten.
  3. Lägg på grillen och ringla över honungen strax innan de är färdiga slutet.