Curry- och kikärtsgryta med kyckling

Curry- och kikärtsgryta med kyckling
Foto: TV4

Curry- och kikärtsgryta med kyckling

Av: Jayasree - Älmhult

Från: Halv åtta hos mig

53 ingredienser

1 h

Kryddig kycklinggryta med curry och kikärter. Serveras med ris med gröna ärter, raita och sallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

ris

  • 3 dl basmatiris
  • 4,5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 2-3 hela nejlikor
  • 2,5 cm malen kanel
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk spiskumminfrö
  • 10-12 cashewnötter
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 1,5 dl gröna ärtor
  • salt (efter smak)
  • Sila riset och låt det vara kvar i silet

Kikärtsgryta

  • 2 kardemummakärnor
  • 3 hela nejlikor
  • 2,5 cm malen kanel
  • 4 klyftor, hackade
  • 2,5 cm ingefära, skalad och hackad
  • 0,5 dl kikärtor, blötlagda minst 4 timmar innan och kokade för sig
  • 1 rödlök, hackad
  • 0,5 rödlök, till garnering
  • 2 tomater, finhackade
  • 0,5 tomat, till garnering
  • 1-2 msk garam masala
  • salt (efter smak)
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 0,5 limefrukt, i klyftor
  • 2 msk solrosolja

Kycklingcurry

  • 2 kardemummakärnor
  • 3 hela nejlikor
  • 2,5 cm malen kanel

Kryddor

  • 1-2 msk garam masala
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • salt (efter smak)
  • 4 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 2,5 cm ingefära, skalad och hackad
  • 0,5 dl cashewnötter, blötta i 0,5 dl mjölk 5-10 minuter innan tillagning
  • 1 kg kycklingbröstfilé, delade i bitar
  • 3 rödlökar, finhackade
  • 3 tomater, finhackade
  • 300 g crème fraîche
  • 3-4 msk solrosolja

Raita

  • 100 g yoghurt
  • 100 g turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk spiskumminpulver
  • 0,5 krm chilipulver
  • salt (efter smak)

sallad

  • 1 gurka, skalad och skivad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 tomat, skivad
  • 0,5 citron, saften
  • salt (efter smak)
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

Ris

  1. Blötlägg riset i 20 minuter innan du skall använda det. Sila av det och låt det ligga kvar i silen tills du skall använda det.
  2. Värm upp oljan i en djup gryta (tillräckligt stor för mängden ris) tillsätt lagerblad, kryddnejlika och kanel.
  3. Fräs cashewnötter på medelvärme tills dem är jämnt ljusbruna på alla sidor (håll under omrörning så att de inte bränns). Tillsätt kummin och stek ca en halv minut.
  4. Lägg i ärtorna och stek tills de är halvt kokade. Tillsätt riset och stek tills alla riskornen är frästa i olja.
  5. Häll på vatten och salt. Blanda med en sked och smaka av att det är rätt saltmängd (Du kanske vill lägga till lite mer salt eftersom riset kommer att suga upp både vatten och salt och du kan inte lägga till mer salt när riset är kokat dvs. vattnet bör vara lite salt).
  6. Koka upp på hög värme utan lock, lägg sedan på ett (tätt) lock och sänk värmen. Låt sjuda i 15 minuter på låg temperatur. Öppna och kolla så att allt vatten har försvunnit och att riset är nästan kokt, stäng sedan av värmen och täck med lock i 5 minuter. Riset kokas i sin ånga.

Kikärtsgryta

  1. Blanda vitlöksklyftor och ingefära i en mixer till en grov massa.
  2. Ta en teflonpanna, sätt på värme, tillsätt oljan och tillsätt alla hela kryddor. Stek tills det börjar spraka. Tillsätt vitlöks- och ingefärsmassan och fräs i en halv minut.
  3. Tillsätt lök och låt den stekas tills den blir genomskinlig. Tillsätt tomaterna och låt det koka helt.
  4. Lägg de redan blötlagda och kokade kikärterna samt lite vatten och garam masala. Låt det koka i 10 min.
  5. Ta av från värmen och tillsätt citronsaft och garnera med rå lök och tomat. Skall serveras varm.

Kycklingcurry

  1. Blanda vitlöksklyftor och ingefära i en mixer till en grov massa.
  2. Marinera kycklingen med crème fraiche, ingefärs- och vitlöksmassan och salt. (Låt den stå i marinad minst 0,5 timme och om du kan i 2 timmar).
  3. Hetta upp oljan i en djup kastrull och tillsätt alla hela kryddor, låt det steka i en halv minut.
  4. Tillsätt löken och stek under omrörning tills löken är genomskinlig.
  5. Tillsätt tomaterna och koka tills de är helt mjuka.
  6. Lägg ner kycklingbitarna, salt, chili och gurkmeja och fräs i 2-3 min. Låt det koka under lock tills kycklingen är genomkokt.
  7. Lägg i garam masala och koka i ytterligare 3-4 min
  8. Om du har cashewnötter, mal dem till en smet och lägg i (denna smet ger en krämigare och tjockare konsistens på såsen).
  9. Kontrollera kryddorna och justera efter din smak. Låt det koka tills såsen har önskad konsistens.

Raita

  1. Vispa ihop de olika yoghurtsorterna tills röran får en jämn, fin och glasig konsistens. Blanda ner resten av kryddorna och servera kallt till stark indisk mat.

Sallad

  1. Blanda citronsaft, salt, peppar och rödlök. Låt detta stå en halvtimme innan servering. Lägg alla grönsaker tillsammans med rödlök och servera.