Laxburgare med palsternackssticks och tre såser

POPULÄRT
Laxburgare med palsternackssticks och tre såser
Foto: TV4

Laxburgare med palsternackssticks och tre såser

Av: Isak - Älmhult

Från: Halv åtta hos mig

41 ingredienser

45 m

En laxburgare med syrlig hetta och knapriga palsternackssticks serveras tillsammans med mangosalsa, aioli och guacamole.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

picklad rödlök

  • 2 röda lökar, skivade
  • 0,5 dl vinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Palsternackssticks

  • 5 palsternackor
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 krm havssalt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymalen

Mangosalsa

  • 1 mango
  • 1 päron
  • 10 färska myntablad
  • 1 tsk vinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 liten grön chilifrukt

guacamole

  • 2 avokador
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • salt
  • peppar
  • 0,25 tsk chilipeppar
  • 1 tsk honung

Aioli

  • 1,5 dl majonnäs
  • 0,25 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt

Burgare

  • 500 g laxfilé
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 ägg
  • 0,5 dl tapiocamjöl
  • 1,5 msk honung
  • 1,5 msk dill
  • 1 limefrukt
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • smör
  • olivolja

Tillbehör

  • 8 skivor surdegsbröd
  • 1 tomat
  • 4 romansalladsblad

Gör så här

Picklad rödlök

  1. Skiva löken tunt. Tillsätt vinäger, socker och salt. Krama ihop med handen. Låt stå och dra i kylen en stund innan servering.

Palsternackssticks

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala palsternackorna och skär dem i tunna stavar. Lägg dem på en plåt och häll över olivolja, salt och peppar.
  3. Rosta i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de fått lagom med färg och knaprighet.

Mangosalsa

  1. Skala och finhacka mangon, kärna ur och finhacka chilin, finhacka päronet. Blanda ihop med övriga ingredienser.

Guacamole

  1. Dela och gröp ur avokadon, mixa ihop med övriga ingredienser.

Aioli

  1. Vispa ihop samtliga ingredienser.

Burgare

  1. Grovhacka laxen och kärna ur och finhacka chilin. Blanda samman med ägg, tapioca, honung och dill, skalet av en lime och saften av en halv, krydda med salt och peppar.
  2. Forma färsen till lika stora burgare och stek i smör och olivolja tills de fått fin färg.
  3. Servera mellan två skivor surdegsbröd med sallad, tomat och picklad rödlök tillsammans med såserna och palsternackssticksen.