Husets vita fisk

husets vita fisk
Foto: tv4

Husets vita fisk

Av: Ingrid - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

80 min

Husets vita fisk med rökt lax, räkor, chablissås och dillpotatis

Detta recept kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 800 g gös, sjötunga eller annan vit fisk
  • ca 180 g rökt lax [4 skivor]
  • 1,5 dl vitt vin (samma som till såsen)
  • 20 g räkor, att dekorera med
  • 80 g röd stenbitsrom, till dekoration, [1 burk]
  • 1 kruka dill

Chablissås

  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl chablisvin
  • 4 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 1 tsk citron, saft

Dillpotatis

  • 4 potatisar, per person
  • smör
  • dill, hackad

Gör så här

Fisk

  1. Rulla in en tunn skiva lax i varje fiskfilè.#
  2. Lägg fisken i ugnsfast form och slå över vinet.#
  3. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 min.

Sås

  1. Fräs löken i 1 msk smör, häll på vinet och koka ihop till hälften.
  2. Tillsätt vatten och buljongtärning, låt det sedan koka ner tills ca 3 dl återstår.
  3. Vispa i grädden och småkoka i 10 min, tillsätt salt och peppar.
  4. Blanda ut mjölet med lite grädde och häll ner, för att reda såsen.
  5. Tillsätt smöret i klickar, koka på svag värme 5 min. Smaka av med citronsaften. Såsen går att frysa om man vill.

Dillpotatis

  1. Koka potatisen och vänd den sedan i en klick smör, servera i en skål och strö över hackad dill.