Ugnsstekt saffranskalkon med kokt potatis

Ugnsstekt saffranskalkon med kokt potatis
Foto: TV4

Ugnsstekt saffranskalkon med kokt potatis

Av: Henrik - Kungsbacka

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

ca 2 h 40 m

Ugnsstekt saffranskalkon serveras med gelé på päron, stekta grönsaker och kokt potatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 10
  • 1 hel kalkon [4 kg]
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 2 msk olivolja
  • 75 g smör
  • 4 äpplen
  • 0,5 citron
  • 200 g katrinplommon
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • steksnöre

Grönsaker

  • 1 rödlök
  • 150 g sockerärtor
  • 150 g grön sparris
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 dl grädde
  • 1-2 dl vatten (vid behov)
  • stekskyn från kalkonen
  • 0,5 kyckling buljongtärning (vid behov)
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • potatis
  • 4 inlagda päron
  • ca 2 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Ta ut innanmätet och skölj kalkonen. Torka den med papper och lägg i en långpanna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält 50g smör, ta av plattan och blanda i en påsa (0,5g) saffran och pressa i halva citronen. Salta och peppra blandningen.
  3. Smörj/pensla in och utsidan av kalkonton. Gör gärna hål på olika ställen i skinnet så du får in blandningen under skinnet. Blir det blandning över så spara den för senare pensling.
  4. Förbered fyllningen. Skölj, skala och klyfta äpplen. dela plommon på mitten, grovhacka löken och vitlöken. Blanda fyllningen med olja, 25 g smör, en halv påse saffran (0,25 g), i en stor skål. Salta och peppra. Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen med snöret.
  5. Den fyllningen som inte får plats blir bas till såsen. Lägg i en kastrull och låt sjuda med lite vatten och grädde. När restfyllningen kokat 1 timme kan den silas och vänta på stekskyn från ugnen.
  6. Stek kalkonen på ett galler med ugnspannan under. Sätt i en stektermometer in vid benet vid bröstet. Räkna 45 minuter per kilo kalkon. Liten kalkon ca 2,5 timmar - större upp till 4 timmar. Pensla kalkonen varje 15-20 min. Sänk temperaturen till 150 grader för saftigare kött, men längre stektid. Börjar kalkonen blir för svart på toppen så täck den med lite folie och stek vidare.
  7. Förbered tillbehör som potatis, grönsaker. När termometern nått 80 grader eller köttsaften är klar om du skär invid benet på kalkonen så är den färdigstekt. Ta ut kalkonen, tillsätt någon dl vatten till pannan vid behov och häll av och sila upp stekskyn (spara den till såsen). Täck över kalkonen med folie och låt den vila till servering.
  8. Gör såsen genom att hälla skyn i en kastrull och häll i fyllningsavkoket om det blev något. Häll på resten av grädden samt gelé för sötma. Blanda i ytterligare vatten samt kycklingbuljong vid behov. Red av vid behov.
  9. Salta och peppra såsen efter smak. Häll även på ytterligare saffran (0,25 g) efter smak. Stek grönsakerna i lite olja, salt och peppar. Tranchera kalkonen, servera med sås, stekta grönsaker, gelé på päron, och potatis.
  10. Köttrester används till smörgåsar, sallader, paj eller härlig gryta.