Chokladparfait med halloncoulis

Chokladparfait med halloncoulis
Foto: TV4

Chokladparfait med halloncoulis

Av: Henrik - Kungsbacka

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

180 min

Saftig och len chokladkaka med hemgjord hallonsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladparfait

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 150 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde

Halloncoulis

  • 150 g färska hallon
  • 90 g rörsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 msk limefrukt, juice
  • 2 msk rött vin

Gör så här

Chokladparfait

  1. Koka upp mjölk och vaniljstång snittad på längden. Vispa äggulor och socker i en kastrull. Ta upp vaniljstången ur mjölken och skrapa ner fröna i äggvispet.
  2. Sila den varma mjölken över och sjud krämen på svag värme tills den tjocknar. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma krämen. Låt kallna.
  3. Vispa grädden lätt och blanda den med chokladkrämen. Häll chokladkrämen i portionsformar som rymmer ca 1 dl. Täck och ställ i frysen minst 2 timmar. Ställ i kylskåpet 30 minuter innan servering.

Halloncoulis

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, lägg även ner själva stången i kastrullen. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp, låt det sedan sjuda i ca 20 minuter. Passera hallonen genom en sil eller chinois. Tappa upp den på flaska, låt såsen svalna innan du ställer in den i kylskåpet.