Strutsfilé med potatisgratäng och kantarellsås

Strutsfilé med potatisgratäng och kantarellsås
Foto: TV4

Strutsfilé med potatisgratäng och kantarellsås

Av: Helene - Västerås

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

80 min + 3 h för marinering

Marinerad strutsfilé med potatisgratäng och kantarellsås toppat med zereshk, berberisbär.

Dryckestips
Tempel Innocence Blanchett de noir 2011
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 60 g strutsfilé
  • 1 dl rött vin
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1,5 msk honung

Potatisgratäng

  • 10 potatisar
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 g ost, riven
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2,5 dl matlagningsgrädde

Kantarellsås med zereshk

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk sky, från tillagandet av strutsköttet
  • 1 l kantareller
  • 0,5 dl gul lök
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl zereshk (torkade berberisbär)

Gör så här

  1. Lägg strutsfilén i en påse och blanda i rödvin, salt, peppar och honung. Ställ in blandningen i kylskåpet och låt dra i ca 3 timmar.
  2. När marineringen är klar, sätt ugnen på ca 125 grader och lägg strutsfilén invirad i folie i en ugnsäker form.
  3. Använd en köttermometer som du placerar i mitten av köttet och se till att så mycket som möjligt av termometern är gömd i köttet. Stek köttet i ca en timme tills köttet har en innertemperatur på 58- 63 grader. Ta sedan ut köttet från ugnen och låt det vila ute i rumstemperatur i ca 10 minuter innan köttet skärs upp för servering. OBS! Spara på strutsskyn, den kommer att användas till svampsåsen.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skölj av purjolöken och skiva purjolöken, fortsätt sedan med vitlöken då den går lika bra att skiva som att pressa.
  2. Lägg potatisskivorna i en stor kastrull och blanda ihop potatisen med purjolök, vitlök, salt, peppar och matlagningsgrädden.
  3. Ställ kastrullen på spisen och låt hela blandningen koka på medeltemperatur i ca 15-20 min. När potatisen har mjuknat, häll i kastrullens innehåll i fyra stycken portionsformar (ca 10cm i diameter) och strö över med den rivna osten.
  4. När ugnen har nått rätt temperatur, placera gratängformarna i mitten av ugnen och låt potatisgratängen slutgratineras i ca 10 minuter till dess att gratängen har fått en fin gyllenbrun färg och är redo för servering.

Kantarellsås

  1. Koka långsamt upp grädde och strutssky samtidigt som du skalar och finhackar löken.
  2. Stek sedan löken tillsammans med kantarellerna i lite smör i en stekpanna. Häll därefter ner svampblandningen, och smaksätt med salt och peppar. Strö över zereshk på såsen innan servering.