Rältagårdens hängmörade biff

Rältagårdens hängmörade biff
Foto: Tv4

Rältagårdens hängmörade biff

Av: Hans - Falun

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

Rältagårdens hängmörade biff med sötpotatismos och blomkålspuré, serveras med Hans egna konjaksdoftande örtkorvar på spegel av rödvins- och timjanssås.

Fantastiskt biffkött från trakten. Korven är garnityr och satsen räcker till ca 20 korvar, det är svårt att göra mindre sats det som blir över kan med fördel grillas.

Vintips från Hans
Tokolosh Merlot, nr 2057, 76 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Biffkött

  • 600 g biffkött hängmörat
  • smör, till bryning
  • salt
  • peppar

Sötpotatismos

  • 400 g sötpotatis
  • 2 dl matlagningsyoghurt 10 %
  • 2 msk citron, saft
  • salt
  • peppar

Blomkålspuré

  • 400 g blomkål
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Örtkorvar (ca 20 st)

  • 2 kg fläskfärs, grovmalen
  • 2 msk salt
  • 2 msk timjan
  • 2 msk salvia
  • 1 msk ingefära, mald
  • 0,5 tsk vitpeppar, mald
  • 1 dl cognac

Rödvins- och timjanssås

  • 1 gul lök (liten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 dl portvin
  • 1,5 dl rött vin
  • 3 dl kalvbuljong
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Biffkött

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn köttet snabbt på hög värme, salta och peppra.
  3. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter före servering.
  4. Använd en köttermometer och ta ut köttet vid ca 58 grader.

Sötpotatismos

  1. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar.
  2. Koka i lättsaltat vatten.
  3. Slå av vattnet då potatisen är mjuk och låt den ånga av.
  4. Kör i mixer och tillsätt yoghurten och citronsaften.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Blomkålspuré

  1. Koka blomkålen i mindre buketter i lättsaltat vatten.
  2. Mixa och tillsätt grädden och crème fraiche.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Hans cognacsdoftande örtkorvar

  1. Blanda cognacen med kryddorna, rör ner det i färsen och blanda väl.
  2. Stoppa i krokfjälster till ca 1 dm långa korvar.
  3. Stek eller grilla dem försiktigt.

Rödvins- och timjanssås

  1. Låt lök, vitlök och timjan svettas i lite smör några minuter.
  2. Tillsätt portvin, rödvin och buljong.
  3. Låt koka i minst 30 minuter, det ska koka ihop till ca hälften.
  4. Sila såsen och tillsätt smöret strax innan serveringen.