Vilt kryddad viltkryddad ryggbiff

Vilt kryddad viltkryddad ryggbiff
Foto: TV4

Vilt kryddad viltkryddad ryggbiff

Av: Gustaf - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

Viltkryddad ryggbiff med potatis- och rotselleripuré smaksatt med lime.

Vintips från Gustaf
Tokolosh Merlot, nr 2057, 76 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Ryggbiff

  • 800 g ryggbiff
  • salt
  • peppar
  • Viltkrydda (finns flera färdiga kryddpåsar)
  • persilja, finhackad
  • smör

Garnering

  • rostad lök
  • Oliver, finhackade
  • gräslök, finhackad

Potatis- och rotselleripuré

  • 500 g mjölig potatis (eller mandelpotatis)
  • 300 g rotselleri, skalad och skuren i bitar
  • 1-2 dl grädde
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 limefrukt, rivet skal och saft

primörer

  • grönsaker förvällda (t ex morot, broccoli, bondbönor eller haricots verts)
  • grönsaker, frästa (t ex svamp, rödlök, gul paprika)
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Jägarfamiljens gorgonzolasås

  • 180 g gorgonzolaost
  • 25 g smör
  • 3 dl grädde
  • 1 msk viltfond
  • 1 tsk balsamvinäger
  • idealmjöl, för redning
  • steksky
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Viltkryddad ryggbiff
  2. Putsa köttet och låt det ligga i rumstemperatur 2-3 timmar före stekning.
  3. Värm ugnen till 125 grader.
  4. Gnid in köttet med viltkrydda, salt, peppar och finhackad persilja, bryn det runtom med smör i en stekgryta tills den får en vacker färg.
  5. Ta ur steken från stekgrytan, men sila och ta vara på stekskyn till såsen.
  6. Stick in en termometer mitt i köttet och stek den färdig i ugn tills innertemperaturen nått upp till 62 grader eller i cirka 45 minuter.
  7. Låt steken vila i minst 15 minuter täckt med folie innan du skivar upp den.
  8. Potatis- och rotselleripuré
  9. Koka rotsellerin och potatisen mjuk i vatten.
  10. Häll av vätskan och låt sellerin ånga av.
  11. Tillsätt den med smör, salt, socker, pressad och rivet limeskal och mixa till en jämn puré.
  12. Mängden mjölk avgör hur löst du vill ha din puré.
  13. Smaka av och balansera sälta och syra.
  14. Primörer
  15. Förväll och fräs grönsaker och svamp i smör.
  16. Gorgonzolasås
  17. Smält smöret i kastrull och tillsätt osten och mosa med gaffel.
  18. Tillsätt stekskyn och viltfonden.
  19. Tillsätt grädden och rör på medelstark värme tills allt är väl blandat och red med idealmjöl, låt koka upp och ta kastrullen av värmen. Akta så den inte skär sig. Smaka av!