Porterstek på älg med syltade trattkantareller

Porterstek på älg med syltade trattkantareller
Foto: TV4

Porterstek på älg med syltade trattkantareller

Av: Glenn - Orsa

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

2 h

Porterstek gjord på älgkött serveras med skysås. syltade trattkantareller och potatisduschesse.

Dryck
R
ött Zinfandel
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgstek

  • 1-1,5 kg älgstek (av typ innanlår)
  • 50 cl porter (öl)
  • 0,5 dl svartvinbärssaft, outspädd
  • 1 dl kinesisk soja
  • 1 tsk malen timjan
  • 6 enbär
  • 6 svartpepparkorn
  • 2-3 tärningar köttbuljong
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 gul lök, skivad
  • smör, att steka i

Sås

  • 3,5 dl silat spad från steken
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,75 dl vatten

Tillbehör

  • 2 morötter
  • 1 broccoli

Potatisduchesser

  • 8 potatisar
  • 0,5 dl standardmjölk
  • ca 0,5 dl kokspad, från potatisarna (moset får inte bli för löst)
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar
  • ev muskot, riven

Syltade kantareller

  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 3-4 hela nejlikor
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 l trattkantareller

Gör så här

  1. Alla ingredienser till köttet läggs i gryta och kokas upp. Under tiden bryns köttet runt om i stekpanna med lite smör. När köttet är brynt läggs det ned i det kokande spadet. Koka därefter på svag värme i ca 1-1,5 tim eller tills köttetsinnertemperatur är 70 grader. Under tiden köttet kokar, tillaga potatismoset till duchesserna.

Potatisduschesser

  1. Koka potatisen mjuk, mosa därefter potatisarna med en potatisstöt. Blanda i mjölk, spad, ägggulor och krydda efter smak. Vispa , därefter med elvisp till lagom konsistens, häll i moset i spritspåse och forma 8 duchesser på en plåt. Gratinera i ugnen på 250 grader tills de har fått fin färg.

Syltade trattkantareller

  1. Koka en klassisk 1-2-3 lag; en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Krydda med lagerblad, kanelstång och nejlika.
  2. Ansa svampen och koka den i lättsaltat vatten i 5 minuter. Häll av och lägg den varma svampen i ättikslagen. Häll upp i täta och rena burkar.

Grönsaker

  1. Skiva morötter till slantar och koka i saltat vatten i ca 15 minuter. Bryt broccoli i små buketter som också kokas i saltat vatten, i ca 2 min

Älgstek

  1. Ta upp köttet ur grytan, låt svalna i 20 min innan det skivas upp i tunna skivor.

Sås

  1. Medan köttet svalnar, gör såsen. Koka upp det silade spadet. Blanda 2 msk vetemjöl med 0,75 dl vatten (i en shaker el vispa upp). Blanda ner i spadet och låt koka upp igen. Blanda i grädden.

Servering

  1. Lägg upp kött, duchesser, grönsaker, sås och syltade kantareller på tallrikar.