Gerdans räkstubbe och laxstubbe

gerdans räkstubbe
Foto: tv4

Gerdans räkstubbe och laxstubbe

Av: Gerd - Strömstad

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

30 min

Två sorters smarriga stubbar med räk- och tonfiskfyllning eller lax- och tonfiskfyllning. Mums!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 formfranska, skivad
  • smör, rumstempererat (eller Bregott)

Räkfyllning

  • 1-1,5 dl räkor, skalade och hackade
  • 1,5 msk purjolök, hackad
  • 1,5 msk gurka, finhackad
  • 0,5 msk fryst dill
  • 1 ägg, hårdkokt och hackat
  • ca 1 msk majonnäs
  • ca 1,5 msk crème fraîche
  • salt
  • peppar

Tonfiskfyllning

  • 95 g tonfisk i vatten (burk)
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 1,5 msk purjolök, finhackad
  • ca 2 msk majonnäs
  • citron, saft

Garnering

  • 2 dl färska räkor, skalade
  • 2 tsk svart stenbitsrom
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 msk majonnäs
  • dill, finhackad
  • 4 skivor kallrökt lax
  • 1 citron, skivad
  • 2 tsk svart stenbitsrom
  • färsk dill

Laxstubbe

  • tonfiskfyllning (se ovan)

laxfyllning

  • 50 g varmrökt lax
  • 1 msk fryst gräslök
  • 1 msk fryst dill
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 msk majonnäs
  • citron, saft

Gör så här

Räkstubbe

  1. Räkfyllning Blanda ihop alla ingredienserna. Salta och peppra efter smak.

Tonfiskfyllning

  1. Låt tonfisken rinna av, dela den i småbitar och lägg i en skål.
  2. Tillsätt hackat ägg och finskuren purjolök. Pressa över lite citronsaft. Bind ihop fyllningen med majonnäs, rör om med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.

Tillagning

  1. Tryck ut 12 rundlar ur brödet, använd ett glas eller utstickare. (Max 5,5 cm i diameter, du bör få ut 2 rundlar per skiva).
  2. Bred lite smör på bröden, men spara 4 st som ska vara på toppen.
  3. Bygg ihop räkstubben med smörat bröd, räkfyllning, smörat bröd, tonfiskfyllning och toppa med den icke smörade brödskivan.
  4. Blanda majonnäs och cremé fraiche. Bred lite runtom och ovanpå "stubben", rulla den sedan i finhackad dill (ej ovanpå).
  5. Garnera med färska räkor och en klick stenbitsrom.

Laxstubbe

  1. Laxfyllning Smula laxen i en bunke, rör ihop med dill och gräslök. Pressa över lite citron.#
  2. Bind ihop fyllningen med cremé fraiche och majonnäs, smaka av med salt och peppar.#

Tillagning

  1. Bygg laxbakelsen på samma sätt som räkstubben. Första lagret med laxfyllningen, andra lagret tonfiskfyllning, etc...
  2. Blanda majonnäs och cremé fraiche. Bred lite runtom och ovanpå "stubben", rulla den sedan i finhackad dill (ej ovanpå).
  3. Garnera med svart stenbitsrom, laxros, citronskiva och dillvippa.