Springbock med glöggsås

Springbock med glöggsås
Foto: TV4

Springbock med glöggsås

Av: George - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Springbock med glöggsås med vårrullar med mandelpotatismos och smörstekta kantareller.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Vinglöggsås

  • 37,5 cl rött vin (à 0,5 flaska)
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång (liten)
  • 0,25 tsk muskot
  • 40 g strösocker
  • 80 g honung
  • 1 tsk apelsin, skalet, rivet
  • 1 apelsin, pressad
  • 200 ml köttbuljong reducerad (eller kycklingbuljong)

Springbock

  • 600 g springbockfilé (à 150 g)
  • 50 ml olivolja
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • peppar
  • salt

Vårrullar med mandelpotatismos

  • 10 mandelpotatisar
  • 2 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • peppar
  • 0,5 förp filodeg
  • frityrolja, till fritering

Gör så här

Vårrullar med mandelpotatismos

  1. Skala potatisen och skär i mindre bitar koka dessa till de blir mjuka ca 10 minuter sila bort vattnet mosa och blanda i grädde, smör, peppar och salt.
  2. Skär filodegen på mitten använd halva arken, på de ark du inte arbetar med lägg över en fuktig handduk för att de inte ska torka.
  3. Lägg på ett par matskedar mos på varje filodegsark vik in kanterna rulla ihop, limma med att pensla med vatten runt kanterna.
  4. Fritera dessa cirka 3 minuter.

Vinglöggsås

  1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull, låt detta koka sakta i ca 20 min

Springbock

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Blanda peppar, salt, olivolja och paprikapulver i en skål.
  3. Stek fileérna i stekpannan runt om tills de får färg ca 2 min, lägg dem i en ugnssäker form i ugnen ca 3-4 min för resultatet mediumrare och 5-6 min för medium.
  4. Låt vila en stund skär sedan upp det i lämpliga bitar.

Kantareller till garnering

  1. Stek lite kantareller som du dekorerar på tallriken med.