Konjaksflamberad oxfilé med rotsakslåda och grönpepparsås

Oxfilé med rotsakslåda
Foto: tv4

Konjaksflamberad oxfilé med rotsakslåda och grönpepparsås

Av: Eva - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 minuter

God och lyxig middag som går snabbt att laga. Oxfilé flamberad i konjak serveras med rotsaker och grönpepparsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
artnr 2519 Casa de Santar

Ingredienser

portioner
  • 600 g oxfilé
  • 1 dl cognac
  • torkad grönpeppar
  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk dijonsenap
  • köttbuljong
  • salt
  • peppar
  • potatis
  • sötpotatis
  • gul lök
  • fänkål
  • rödbeta
  • gräslöksstrån, till garnering

Gör så här

  1. (Säkerhetsåtgärd ta fram stort lock som täcker hela pannan ifall flamberingen blir för hög.)
  2. Ta fram köttet en stund innan det skall stekas så det inte är för kallt.
  3. Bryn några minuter/sida, ta upp köttet ur pannan.
  4. Ta bort stekpannan från spisen så att den står fritt, häll i 1 dl konjak och tänd på.
  5. Flambera ca 3 minuter, släck sedan lågan med locket.
  6. Sätt tillbaka stekpannan på spisen. Häll i grädde, mortlad grönpeppar, dijonsenap,
  7. köttbuljong, salt och peppar efter smak.
  8. Låt puttra svagt en kort stund, ha eventuellt i lite mjölredning om det önskas tjockare sås.
  9. Häll lite olivolja i en ungsform.
  10. Skala potatis, sötpotatis, lök, fänkål, rödbetor. Dela i lagom stora munsbitar.
  11. Fördela rotsakerna i ugnsformen, lägg rödbetorna lite för sig själv så färgar de ej av sig.
  12. Ringla över lite olivolja och flingsalt. Tillaga i ugnen ca 25 minuter i 225 grader.