Tre asiatiska rätter

Erik N - Malmö2
Foto: TV4

Tre asiatiska rätter

Av: Erik N - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

46 ingredienser

1 h

Friterat fläsk med sötsur sås är en klassisk sverigepopulär kinesisk rätt. Och att göra denna rätt från grunden är väldigt gott, med såsen som både är salt, söt och syrlig på samma gång.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig ochrecepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kandärför inte gå i god för receptet.

**Eriks drycktips:
**Duette Premium Pinot Noir, Casablanca, Chile

Ingredienser

portioner

Antikt kött

  • 400 g fläskfilé
  • 1 msk sherry
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • msk färsk ingefära
  • 2 salladslökar
  • 1 burk ananas
  • salt

Sötsur sås

  • 5 msk strösocker
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 msk Martini Rosso
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk spad från ananasburken
  • 2 msk tomatpuré
  • tsk potatismjöl

Frityr

  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • l olja, att fritera i

Vattenkokt oxfilé från Sichuan

  • 400 g oxfilé
  • 2 msk vitt vin
  • msk potatismjöl
  • 200 g salladskål
  • 3 salladslökar
  • 4 dl köttbuljong
  • 6 msk matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk ingefära
  • 1 dl böngroddar
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 dl torkade röda chilifrukt
  • 1 msk sichuanpeppar
  • msk paprikapulver
  • färsk koriander till garnering
  • 1 tsk sesamfrön, till garnering

Gröna bönor med vitlök och jordnötskross

  • 1 dl haricots verts
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 dl salta jordnötter
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk olja

Gör så här

Antikt kött med sötsur sås

  1. Skär fläskfilén i tunna skivor och blanda med 2 msk soja och 1 msk sherry. Ställ åt sidan. Hacka paprikan, vitlöken, ingefäran och salladslöken och lägg i en bunke tillsammans med ananasen.
  2. Blanda alla såsingredienserna i en bunke. Vispa upp ett ägg och blanda med mjölet och potatismjölet. Blanda köttet med mjölmeten. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull.
  3. Ta en gaffel och se till att varje köttbit är dränkt i frityrsmet, fritera bitarna i olja tills de är gyllenbruna. Ta upp bitarna och lägg på en tallrik täckt av hushållspapper för att rinna av. Gör om proceduren tills alla bitarna är friterade.
  4. Ta fram en wokpanna och värm på lite olja. Lägg i alla grönsakerna och fräs i några minuter, salta efter smak. Lägg i ananasen och häll därefter i den sötsura såsen i pannan. Låt koka i 2 minuter. Lägg i det friterade fläsket, blanda runt och koka ihop i ytterligare 2 minuter. Servera rykande varmt.

Vattenkokt oxfilé från Sichuan

  1. Skär köttet i 2-3 mm tunna skivor. Om du först lägger filén i frysen i ca 20 min är det enklare att skära. Blanda köttet med det vita vinet och potatismjölet. Ställ åt sidan.
  2. Skär upp 2 av salladslöken på längden och den sista finhackas, skär även upp kinakålen.
  3. Värm upp 4 msk olja i en wokpanna och lägg i Sichuan pepparn, de hela chilifrukterna och paprikapulvret. Fräs en stund, men se till att inte bränna pepparn. Lägg åt sidan.
  4. Fräs böngroddarna i samma panna som oljan varit i ca 1 minut. Lägg groddarna i botten av en skål. Fräs salladslöken och salladslöken i lite olja, lägg över i samma skål som groddarna.
  5. Häll i ny olja i wokpannan, lägg i hackad vitlök, ingefära, salt, socker och peppar. Lägg till soja och häll därefter över buljongen i pannan. Låt koka ihop i 5 min.
  6. Lägg därefter i Sichuan pepparn och chilifrukterna med sin olja och låt koka ihop i ytterligare 2 min. Sänk värmen och lägg i köttet och låt puttra i 2 min. Häll grytan över böngroddarna i skålen och toppa med några blad färsk koriander, sesamfrön och finhackad salladslök. Servera rykande varm.

Gröna bönor med vitlök och jordnötskross

  1. Koka upp vatten i en kastrull och förväll bönorna i ca 2 min. Häll av vattnet.
  2. Värm en wokpanna utan olja och lägg i jordnötterna för att torrostas. Fräs tills de fått lite färg, akta så att du inte bränner dem. Ta åt sidan, låt svalna och mortla dem därefter till en fin kross.
  3. Värm upp 1 msk olja i en wokpanna och lägg i bönorna. Fräs i 2-3 min. Lägg i vitlöken, salt, sesamolja och fräs i ytterligare 1 min. Blanda i jordnötskrosset rör runt och servera.