Banana crisp

Banana crisp
Foto: TV4

Banana crisp

Av: Erik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Torkade bananchips som serveras med glass och chokladchips.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 2 matbananer
  • 2 bananer
  • 3 äggvita (spara 3 äggulor till vaniljglassen)
  • 1 äggula
  • 300-400 g blockchoklad
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 citron
  • 1 msk honung
  • 0,5-1 vaniljstång
  • 0,5 dl florsocker, till servering
  • 1 kruka färsk citronmeliss
  • några mini marshmallows
  • maizenamjöl (används vid fritering av matbananerna)

vaniljglass

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk honung
  • 0,5-1 vaniljstång

Vid servering

  • 2 dl vispgrädde, uppvispad

Gör så här

Chokladchips

  1. Smält chokladen i en skål som står i ett vattenbad i en kastrull (viktigt att det inte kommer vatten i chokladen). Sen täcker du baksidan av något helt platt t ex baksidan på en pajform eller annan ugnsform med gladpapp spänt så att det inte blir några veck.
  2. Häll ut den smälta chokladen så den täcker större delen av formen. Ställ sedan in den i frysen cirka 60 minuter så den stelnar helt.
  3. Knäck den stela chokladen i önskad storlek. Detta är både gott och blir snyggt vid serveringen.

Friterad matbanan

  1. Skala bort skalet på matbananen försiktigt med kniv så att bara själva bananen är kvar.
  2. Hyvla sedan bananen på längden med en vanlig osthyvel. Blir cirka 10-15 skivor.
  3. Blanda skivorna i Mazenamjöl så att alla bananer suger åt sig lite mjöl. Sen friterar du skivorna i cirka 3-4 minuter i fritösen som har en temperatur på cirka 160 grader tills bananen är helt friterad och krispig.

Maräng

  1. Vispa upp äggvitorna tillsammans med sockret (1,5 dl) och 1-2 msk citron tills det får en fast konsistens. Tillsätt lite extra socker om den blir för tunn.
  2. Spritsa ut smeten på bakplåtspapper i önskade former och låter gräddas på låg värme i ugnen helst 100 grader i 60 minuter.  Ta ut ur ugnen och låt svalna i cirka 60 minuter. För att få rätt konsistens sätter jag in dem i frysen cirka 30 minuter.
  3. Vaniljglass
  4. Koka upp grädde, mjölk, honung tillsammans med vaniljstången som du har delat på mitten och skrapat ut innehållet med kniv. Låt stången vara med i kastrullen.
  5. Blandningen ska bara precis börja bubbla sen kan du ta av kastrullen från plattan. Medan blandningen värms så vispa äggulor och socker tills det blir vitt. Vispa försiktigt i den varma mjölk/gräddblandningen men glöm inte att ta bort det som är kvar från vaniljstången, tillsätt sedan vaniljsockret.
  6. Låt smeten bli kall ett par timmar i kylskåp eller någon timme i frysen. Häll sedan ner den kalla blandningen i en glassmaskin som sedan snurrar i cirka 40-60 minuter. Efter så är det bara hälla ut blandningen i en behållare och ställa in den i frysen i 2-3 timmar till innan den fått rätt konsistens.

Servering

  1. Lägg ut en klick vispgrädde, ett par friterade matbananer samt några skivor banan på varje tallrik tillsammans med några maränger, ett par choklad chips och en kula vaniljglass. Strö lite florsocker över rätten.