Stekt rådjursfilé med rostade rotfrukter

Stekt rådjursfilé med rostade rotfrukter
Foto: TV4

Stekt rådjursfilé med rostade rotfrukter

Av: Emil - Leksand

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

Stekt rådjursfilé med svamp, lingon och rostade rotfrukter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 800 g rådjursytterfilé
  • 2 morötter
  • 3 palsternackor
  • 3 gulbetor
  • 6 potatisar
  • 2 kvistar timjan
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • flingsalt
  • peppar

Sås

  • 200 g egenplockad svamp
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök
  • 4 droppar soja
  • salt
  • peppar

lingon rårörda

  • 200 g lingon
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, skala rotfrukterna och skär dom i olika former blanda med oljan och saltet och rosmarinen. Baka i ugnen i ca 50 minuter.
  2. Torka filéerna väl och salta och peppra. Skär ut 3 cm tjocka skivor och stek runt om. Lägg köttet på en plåt och stick in en termometer, kör köttet på 140 grader i ugnen, köttet är klart vid 55 grader i innertemperatur.
  3. Hacka schalottenlöken fint och grovhacka svampen. Sätt en kastrull på spisen, lägg i smöret i kastrullen häll i lök och svampen. Låt fräsa ett tag så smakerna kommer fram, häll på det vita vinet, när det börjar koka så häll på grädden och sänk temperaturen lite, låt såsen stå och puttra tills den fått ökad konsistens. Smaksätt med salt, peppar samt lite socker och soja.
  4. Blanda sockret med lingonen och låt stå ute i rumstemperatur. Garnera med egenplockad harsyra.