Lammspjäll med chilislungade sockerärter

Lammspjäll med chilislungade sockerärter
Foto: tv4

Lammspjäll med chilislungade sockerärter

Av: Ebba - Vasa

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1,5 h

Lammspjäll eller lammracks med chilislungade sockerärter, hummus, yoghurtsås och naanbröd.  En väldigt smakrik rätt med lite sting från den färska chilin. Enligt indisk matkultur används den högra handen som bestickens ersättare. Denna rätt är inget undantag och kan intas med endast händerna, om så önskas. Hummus och yoghurtsås skyfflas med brödet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

6602 Duette Premium Pinot Noir

Ingredienser

portioner

Lammracks

  • 900 g lammspjäll
  • 1 citron, rivet skal
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk korianderfrö, krossade
  • 0,5 msk svartpepparkorn, krossade
  • flingsalt
  • smör
  • sesamolja

Hummus

  • 2 förp färdigkokta kikärtor
  • 0,5 dl tahinipasta
  • 1 citron, rivet skal samt saften från halva
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 2 korianderfrön
  • 2 tsk flingsalt
  • 6 msk olivolja
  • 6 msk vatten, kallt
  • 2 msk sesamolja

yoghurtsås

  • 3 dl yoghurt (t ex turkisk)
  • 1 limefrukt, rivet skal samt saften avv halva
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 kruka färsk koriander

Slungade sockerärter

  • 300 g sockerärtor
  • 2 chilifrukter
  • 2 msk smör
  • citron, saft
  • flingsalt

Gör så här

Lammspjäll

  1. Putsa benen och paketera in dem i folie.
  2. Krossa korianderfrön och pepparkorn i en mortel. Blanda med citronskal och vitlök. Gnid in marinaden i köttet och låt stå minst 20 minuter.
  3. Värm ugnen till 175 grader, varmluft. (Förbered under tiden hummus och yoghurtsås.)
  4. Strö flingsalt över köttet och bryn det i smör och sesamolja.
  5. Placera köttet på på ett galler över en ugnsform. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och lägg in köttet tills det får en temperatur på 54-58 grader. Detta tar mellan 15 och 30 minuter beroende på ugn. Eftersom tillagningstiden är mycket beroende på ugnen så är det viktigt att använda en termometer.
  6. Låt köttet vila ca 5 minuter innan du skär upp och portionerar (Under tiden slungar du sockerärter och chili).

Hummus

  1. Skölj kikärterna och lämna några hela. Mixa alla ingredienser. Lägg upp och dekorera med de hela kikärterna och ringla över lite olivolja/sesamolja. För att ge lite färg kan du också dekorera med gurkmeja eller paprikapulver.

Yoghurtsås

  1. Hacka koriander lätt och blanda med resten av ingredienserna.

Slungade sockerärter och chili

  1. Dela chilin på längden och gröp ur och släng det vita köttet. Strimla sedan chilin på längden.
  2. Smält smöret i en panna med lite högre kanter (t.ex. en wokpanna). Slunga sockerärter och chili snabbt för att få dem varma utan att sockerärterna blir mjuka. Strö lite flingsalt över och lägg upp på tallriken.
  3. Dekorera tallriken med färsk koriander och om du vill kan du pressa lite citronsaft över de slungade sockerärterna. Om du anser att rätten har för lite sälta löser du detta lätt genom att strö lite flingsalt över. Lägg upp hummus och yoghurtsås i större skålar på bordet eller portionera i mindre skålar åt var gäst.