Chokladkaka med cointreaugrädde

Chokladkaka med cointreaugrädde
Foto: tv4

Chokladkaka med cointreaugrädde

Av: Diamant-Kimberley - Kiruna

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

2 h 30 min (kakan behöver kallna)

Himmelsk chokladkaka som är svår att motstå. Servera med vispad grädde som smaksatts med cointreau.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet
Dryck

8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal
Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin. Sötman i vinet möter sötman från chokladen samt fetman från grädden.

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Botten

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fudge

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör (rumstempererad)

Cointreauvispad grädde

  • 5 dl vispgrädde
  • 2-4 cl cointreau

Topping

  • apelsin, skalet, rivet
  • blandade nötter, hackade
  • choklad, hackad

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker. Tillsätt därefter kaffet.
  3. Häll i mjöl, kakao och bakpulver.
  4. Häll sedan i smöret.
  5. Häll smeten i en smord form och grädda i ca 20 minuter.

Fudge

  1. Blanda i alla ingredienser förutom smöret.
  2. Koka upp smeten till en blank, tjock smet. Häll därefter i smöret.
  3. Häll nu fudgeblandningen över kakan.
  4. Toppa chokladkakan med rivet apelsinskal och nötter alternativt mer choklad.

Cointreauvispad grädde

  1. Vispa upp grädden till önskad konsistens. Häll i cointreau och rör om.