Salt karamellglass med brända mandlar och konjaksäpplen

koket.se
Salt karamellglass med brända mandlar och konjaksäpplen
Foto: TV4

Salt karamellglass med brända mandlar och konjaksäpplen

Av: David - Visby

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

5 h

”En glassefterrätt med ljuvliga, komplexa smakar av kola, nötter och äpple som gifter sig perfekt i munnen. Notera att det inte finns ägg i glassen. Istället så tillsätter man färskost, maizena och sirap, som förhindrar att vattenkristaller bildas. Resultatet blir en perfekt krämig konsistens.” (Baserad på recept från Jeni Britton Bauer's kokbok, ”Jeni's splendid icecream at home.”) /David

Dryck
Vin Santo (ett sött vin från Italien). Typ Ruffino Vinsanto Serelle (nr 8119)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se David - Visby laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Glass

  • 500 ml standardmjölk
  • 4 tsk majsstärkelse
  • 3 msk färskost
  • 0,5 tsk havssalt
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljessens, alt 1 msk vaniljsocker

Kanderade brända mandlar

  • 60 ml vatten
  • 100 g strösocker
  • 135 g hel sötmandel
  • 0,13 tsk grovt salt (typ fleur de sal)

Konjaksäpplen

  • 2 äpplen
  • 1 tsk smör
  • 2 tsk strösocker (eller farinsocker)
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk cognac

Gör så här

  1. Förberedelser
  2. Blanda 2 msk av mjölken med maizena i en liten skål. Lämna skeden i så länge.
  3. Vispa färskosten med saltet i en skål tills det blir en jämn konsistens.
  4. Fyll en stor skål med is och vatten.
  5. Tillaga glassen
  6. Värm sockret i en 2-liters kastrull tills det smälter och får en mörkbrun färg. Ta bort från värmen och, medan du rör om, blanda sakta ner lite av grädden och sirap i karamellen. Det kommer att bubbla och fräsa mycket!
  7. Fortsätt att röra om och tillsätta resten av grädden, bit för bit tills hela satsen är iblandad. Lägg tillbaka kastrullen på medelhög värme och tillsätt mjölken. Värm tills det stormkokar och koka sedan i 4 min till.
  8. Ta bort från värmen och vispa i maizena-blandningen. Låt blandningen koka upp medan man rör om tills det tjocknar något, ca 1 min. Ta bort från värmen. Om det fortfarande finns karamellfläckar så kan man sila bort dem.
  9. Kyla ner
  10. Vispa sakta ihop mjölksatsen i färskosten till en jämn konsistens. Tillsätt vaniljen och vispa. Häll satsen i en medium metallskål och ställ skålen i isbadet. Tillsätt mer is vid behov och låt stå tills det blir kallt, ca 30min.
  11. Frysa
  12. Häll satsen i glassmaskinens skål och kör tills den blir tjock och gräddig. Brända mandlarna (se recept nedan) blandas in i sista minuten. Packa glassen i en burk, pressa ett blad smörgåspapper ovanpå, direkt mot ytan, och stäng till med ett lufttätt lock. Frys i den kallaste delen av frysen tills den blir hård, ca 4 tim.
  13. Kanderade brända mandlar
  14. Lägg ingredienserna i en kastrull, gärna bredbottnad. Koka tills vattnet kokat bort och sockret kristalliserats (blivit torrt). Rör om då och då. Fortsätt att värma på tills sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare nyans, men bara så länge att det fortfarande ligger kvar som klumpar runt mandlarna. Rör regelbundet.
  15. Lägg över mandlarna på en bricka. Skilj mandlarna från varandra med en gaffel, medan de svalnar.
  16. Tillagning konjaksäpplen
  17. Skala, kärna ur och skiva äpplet i bitar på längden. Stek äpplet mjukt i smör tillsammans med råsockret. Strö över kanel. Häll på konjak och låt det koka in, alt flambera.
  18. Servering
  19. Låt glassen stå i rumstemperatur i 5-10 min innan den ska serveras. Lägg en kula glass på ett fat tillsammans med de stekta äpplena och ev lite grädde. Garnera med finhackade rostade mandlar.