”Sås som i himmelen”

 ”Sås som i himmelen”
Foto: TV4

”Sås som i himmelen”

Av: Claes - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h

Baconlindad kycklingfilé med mandelpotatisbakelse och basilikasås.

Dryck:
Rött: Masi Valpolicella Bonacosta, nr 6998
Vitt: Gnarly Head Viognier, nr 6381
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 800 g kycklingfilé
  • 1 förp bacon
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Potatiskaka

  • 800 g mandelpotatis, i tunna skivor
  • 2 morötter, i tunna skivor
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Basilikasås

  • 0,5 msk rapsolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 msk kycklingfond
  • 0,5 kruka basilika, finhackad
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 0,5 krm strösocker

Gör så här

Kyckling

  1. Dela kycklingfiléerna på längden. Linda en baconskiva runt varje kycklingbit, krydda med salt och peppar och stek dem så pass att baconet blir åt det knaprigare hållet. Lägg kycklingen åt sidan.

Mandelpotatisbakelse

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatis, morötter och lök tunt, bryn i smör och olja. Riv osten och blanda med pressad vitlök i en skål. Blanda ner potatis, morötter, lök och potatismjöl. Smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rektangulär brödform och lägg i potatisblandningen. Pressa ordentligt. Baka i ugn i 200 grader i 40 minuter. Kontrollera med sticka att potatisen är mjuk. Låt stå kallt under press. Skär upp 2 cm tjocka skivor och bryn dem i samma panna som kycklingen stekts i tidigare i fettet som finns kvar.

Basilikasås

  1. Fräs schalottenlök och vitlök i olja på låg värme i en traktörpanna, tills löken mjuknat. Häll på grädde, vatten och fond och koka upp. Sjud några minuter. Tillsätt basilika och sjud ytterligare några minuter. Tillsätt osten. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Lägg i kycklingbitarna och värm dem i såsen, utan att den kokar upp, i några minuter.