Simrishamntorsk med nypotatiskompott och ramslöksblankett

Torskrygg
Foto: tv4

Simrishamntorsk med nypotatiskompott och ramslöksblankett

Av: Christian - Österlen

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

40 minuter

Ugnsbakad torskrygg med en krämig potatiskompott. Serveras tillsammans med en blankett smaksatt med ramslöksolja.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2799 Winkl Sauvignon blanc
Cantina Terlan Winkl Sauvignon Blanc – Ett aromatiskt, friskt och druvtypiskt vin med aromer av lime, nässlor, örter och passionsfrukt. Vinet har en bra struktur och en viss oljighet som kommer att passa väl med tyngden i rätten och de gröna, örtiga tonerna kommer att passa utmärkt mot de gröna inslagen av bönor och sparris maten.

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 800 g torskrygg, färsk
  • salt
  • vitpeppar
  • sparris (garnering)
  • sockerärtor (garnering)

Färskpotatiskompott

  • 500 g färskpotatis
  • 100 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 citron, skalet
  • 2 schalottenlökar (små)
  • salt
  • peppar

Blankett

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl grönsaksbuljong, varm
  • 200 g smör
  • citron, saft

Ramslöksolja

  • 1 knippe ramslök
  • 2 dl solrosolja

Gör så här

Torskrygg

  1. Sätt ugnen på 150 grader. #
  2. Lägg torsk i smörad form, salta och peppra.
  3. Tillaga torsken i ugnen i ca 15 minuter, eller till torsken har en kärntemperatur på 50 grader. Får gärna vila 3-4 minuter innan servering.

Färskpotatiskompott

  1. Koka potatis i lättsaltat vatten tills den är mjuk med en viss kärna. #
  2. Stöt potatisen grovt. Tillsätt smör, grädde, crème fraiche, lök och citron. Smaka av med salt och peppar och servera den direkt.

Blankett

  1. Bryn smör i en kastrull tills den är gyllenbrun och doftar nötigt. #
  2. Mixa ägg, creme fraiche, äggula och slå i den varma buljongen och det brynta smöret. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och ramslöksolja.