Älgentrecote med herbes de Provence

Älgentrecote med herbes de Provence
Foto: TV4

Älgentrecote med herbes de Provence

Av: Catherine - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Älgentrecote späckad med herbes de Provence och sauce aux morilles (murkelsås med konjak) serveras med pommes frites maison.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 1,2 kg välmörad älgentrecôte
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 kvistar rosmarin
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • olivolja

Konjak- och murkelsås

  • 2-3 dl murkla, hackade
  • 1,5 dl fransk konjak
  • 2 schalottenlökar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk smör
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Skala 1 kg potatis (bakpotatisar går bra annars en fast variant), tvätta dem i hett vatten och torka dem. Fritera dem i kokosfett och jordnötsolja en gång, ta ut dem och fritera dem sedan en gång till innan serveringen.
  2. Lägg murklorna i konjaken och lite vatten i cirka 20 minuter. Hacka löken och fräs i smöret tillsammans med murklorna i 5-10 minuter. Häll över konjaken. Slå över vinet och vispgrädden, sjud såsen sakta i 10 -15 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite  svampbuljong.

Spenatsallad med hallonvinägrett

  1. Skölj 2 påsar babyspenat, hacka en gul lök och salta, peppra. Häll i 5 msk olivolja och 2 msk hallonvinäger. Blanda i 1 1/2 msk dijonsenap, lite vatten och en pressat vitlöksklyfta.
  2. Fräs lite strimlat bacon, häll över salladen precis innan serveringen. Deglasera med lite hallonvinäger i stekpanna och häll försiktigt över salladen, lägg på lite brödkrutonger.