Gittans kanariska gazpacho

Gittans kanariska gazpacho
Foto: TV4

Gittans kanariska gazpacho

Av: Birgitta - Gran Canaria

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

20 min + 2 h

Spansk vardagssoppa, toppad med paprika, gurka och några klipp av basilika. Bruten med lite röd mojosås och honung. Serveras iskall.

**Dryck
**Öl, torrt vitt vin eller vitt mousserande vin.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 600 g tomat, sköljda och skurna i stora bitar
  • 0,5 gurka, skalad, kärnorna urtagna och skuren i stora bitar
  • 1 röd paprika, sköljd, kärnorna urtagna och skuren i stora bitar
  • 0,13 rödlök, skalad och skuren i stora bitar
  • 1 klyfta vitlök, skalad och pressad
  • 6 färska basilikablad, sköljda
  • 0,5 msk honung
  • 100 g tomatpuré
  • 2 msk ev röd mojosås,
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten

garnityr

  • 1 msk röd paprika, skalad och urtagen och skuren i små kuber
  • 1 msk gurka, skalad och urtagen och skuren i små kuber
  • 6 blad basilika, sköljda och klippta i strimlor

Gör så här

  1. Soppa
  2. Lägg alla grönsaker i en matberedare tillsammans med basilikablad, honung, tomatpuré, mojosås, rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Kör till en tjock soppa.
  3. Koka upp buljongtärningen i 1-2 dl vatten och späd soppan med buljongen till den konsistens du önskar. Smaka av med salt, peppar och eventuellt även med honung, tomatpuré, mojosås, vinäger, olivolja och/eller buljong.
  4. Ställ kallt, minst två timmar, gärna över natten.
  5. Servering
  6. Kör soppan med en stavmixer. Fördela soppan i små kalla skålar. Lägg garnityret i mitten av varje skål. Rita en ring runt garnityret med änden på en sked eller droppa lite olivolja som dekoration runt garnityret.