Risotto med skogschampinjoner

POPULÄRT
Anna - Karlstad1
Foto: TV4

Risotto med skogschampinjoner

Av: Anna - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h 45 min

Risotto med skogschampinjoner och bladspenat serveras med husets bröd. Snabb, enkel och framförallt god risotto som likväl kan serveras som förrätt samt som del av huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Annas drycktips
5649 L Chardonnay, Laroche, Vins de Pays d'Oc, Frankrike 79:-

"Ett torrt, ungdomligt, fruktigt vin med inslag av gröna äpplen och päron. Vinets frukt och den något fetare stilen passar utmärkt till krämigheten i risotton."

Ingredienser

portioner

Husets bröd

  • 25 g jäst
  • ca 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 msk matolja
  • 5-6 dl vetemjöl

Risotto med skogschampinjoner

  • 2 dl avorioris
  • 5-6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 200 g skogschampinjoner
  • ca 0,5 dl grädde
  • 1 dl bladspenat
  • ca 1 dl parmesanost

Gör så här

Husets bröd

  1. Finfördela jästen och rör ut den med lite vatten i taget. Tillsätt sedan olja och salt. Arbeta in 5-6 dl mjöl, till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  2. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en längd, vrid till baguetter och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.
  3. Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 25 minuter. Låt svalna på galler. Pensla gärna baguetten med smör och strö över flingsalt innan gräddning.

Risotto med skogschampinjoner

  1. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt en buljongtärning. Ta av från spisen. Finhacka lök och skogschampinjoner och fräs i smör någon minut, sätt sedan i en tjockbottnad kastrull.
  2. Mät upp riset och tillsätt detta i svamp och lökfräset.
  3. Tillsätt vinet och ca 1 dl av buljongen, låt småkoka med lock under omröring och tillsätt vätska allteftersom det reduceras. Låt småkoka totalt ca 20-25 minuter.
  4. När risotton uppnått önskad konstistens tillsätt grädden, bladspenat och parmesanost. Rör om, samt salta och peppra efter smak.
  5. Toppa gärna risotton med parmesanost och bladpersilja. Servera gärna med ett torrt vin med inslag av citrus.